Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika enyhítette a szuperszámítógépek exportkorlátozását

Reuters
2002.01.03. 14:59
Szerdától Oroszországba, Kínába, Indiába, és a közel-keleti országokba is exportálhatnak nagy teljesítményű számítógépeket az amerikai vállalatok, miután a Bush kormányzat duplájára emelte a processzorsebességen alapuló kiviteli korlátozás felső határát. A fejlődő országoknak eladható szuperszámítógépek teljesítményi korlátja az eddigi 85,000 MTOPS-ról (millió elméleti művelet másodpercenként) 195,000 MTOPS-ra emelkedik (egy átlagos PC teljesítménye jelenleg durván 2100 MTOPS).

Az információtechnológiai vállalatok üdvözölték a döntést.

Az exportkorlátozás 1979 óta van hatályban. A teljesítményhatárt - 28,000 MTOPS-ról 85,000-re - legutóbb a Clinton kormányzat emelte tavaly januárban. Az Észak-Koreára, Irakra, Iránra, Líbiára, Kubára, Szudánra és Szíriára kivetett technológiai embargó továbbra is érvényben marad.