Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Japán tudósok a klónozás ellen

MTI
2002.02.11. 20:00
A szaporodás célú klónozás veszélyeire hívták fel a figyelmet japán tudósok a Nature Genetics brit tudományos szaklaphoz küldött tanulmányukban. Egereken végzett több éves kísérleteik során megállapították, hogy a klónozással életre hívott állatok rövidebb ideig élnek, több genetikai rendellenesség lép fel náluk, mint a természetes szaporodás útján született társaiknál. A japán szakemberek által klónozott 12 egér közül tíz fiatalon elpusztult, tüdőgyulladás, májelégtelenség, és különféle daganatok következtében. Egyebek között a klónozási folyamat, a klónozáshoz felhasznált sejtek típusa okozhatott károsodást az egerek immunrendszerében - vélték a kutatók.

A japán tudósok által klónozott egerek alig egy évvel születésük után kezdtek elhullani. Az egerek öthatoda a születés után 800 napon belül elpusztult, miközben a természetes megtermékenyüléssel egyazon időben született egerek közül egyetlen pusztult el 800 napon belül. "Számos ellentmondás övezi az emberi klónozás etikáját. A klónozás lehetséges negatív hosszú távú hatásai, a spontán abortusz nagyszámú előfordulása, és a klónozott állatok rendelleneségekkel való megszületése aggodalomra ad okot a szaporodású célú emberi klónozási kísérleteket illetően" - figyelmeztettek. A klónozás szakemberei körében már korábban ismertté vált a gyenge immunrendszer, az elhízás, a rendellenes születések magas aránya a klónozott állatoknál, az átlagosnál korábbi elhalálozásra azonban először figyeltek fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?