Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nyolcvanöt cethal vetődött partra Japánban

MTI
2002.02.25. 09:46
Nyolcvanöt cethal vetődött partra hétfőn Ibaraki japán kormányzóságban, Tokiótól északkeletre. Közülük ötvenhárom elpusztult, míg harminckettőt a helyi lakosoknak sikerült visszajuttatniuk a tengerbe. Hazaki strandján vasárnap már elpusztult három cet egy tízes csoportból, amely feltehetőleg hallószervük megfertőződése miatt tévedt el, táplálékot keresve - írta az EFE. A kormányzóság jelezte, hogy a "dinnyefejű" cetféléhez (Peponocephala electra) tartozó, 1,4-2,6 méteres egyedek tetemeit a tengerparton fogják eltemetni.

A Jomiuri Simbun szerint a hazakiak húsdarabokat kanyarítottak ki a vasárnap kimúlt tengeri emlősökből házi fogyasztásra, mert a néphagyomány "a tenger ajándékainak" tartja a partra vetett bálnákat. A japán halászati hatóságok tiltják a partra vetett cetek eladását, de megengedik a személyes fogyasztását.

Japán és Norvégia folytatja a cetek vadászatát, noha nemzetközi egyezmények oltalma alatt állnak kihalás fenyegette állatokként. A Nemzetközi Állatvédelmi Szövetség szorgalmazza a cethús forgalmazásának betiltását, de Japán kihasznál egy olyan jogi kiskaput, amely "tudományos célokból" módot ad azok vadászatára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!