Befogták a Hubble űrteleszkópot

MTI
2002.03.03. 20:34
Az amerikai Columbia űrrepülőgép személyzete vasárnap sikeresen befogta a Föld körül már 12 esztendeje keringő Hubble űrteleszkópot, amelynek felújítási munkálatait hétfőn kezdik meg az űrhajósok. A befogási műveletet Ausztrália felett 563 kilométeres magasságban Nancy Currie végezte el: ő irányította a 27 ezer kilométer/órás sebességgel száguldó Columbia 15 méter hosszúságú robotkarját, amely pontosan a csatlakozási pontjánál ragadta meg, majd tengelye körül megforgatta a 12 tonnás űrteleszkópot, hogy azt hozzá tudják csatlakoztatni az űrrepülőgép rakteréhez erősített tartószerkezethez. E tartószerkezet teszi lehetővé, hogy az űrteleszkópot optimális helyzetbe állítsák a felújításhoz szükséges öt űrséta idejére.

Az űrhajósoknak bonyolult szerelési munkákat kell elvégezniük ahhoz, hogy megfiatalítsák és jelenleginél "éleslátóbbá" tegyék a távcsövek királyát. A legkényesebb szerelési munka várhatóan a Hubble energiaszabályozó rendszerének a kicserélése lesz. Ehhez ugyanis ki kell kapcsolni az űrteleszkóp tájolóegységét is. Márpedig ha vészhelyzet támadna - és az űrrepülőgépnek le kellene válnia a teleszkópról -, a Hubble ez esetben irányíthatatlanná válna, azaz ellenőrizetlenül sodródna a világűrben, s minden valószínűség szerint visszasüllyedne a Föld légterébe. A Columbia űrhajósai lecserélik a Hubble napelemtábláit is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás