Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerelik a Hubble-t

MTI
2002.03.04. 09:33
Közép-európai idő szerint hétfő reggel nem sokkal fél nyolc után kilépett a világűrbe a Columbia űrrepülőgép legénységnek két tagja, hogy megkezdje a külső szerelési munkát a Hubble űrteleszkópon - közölte houstoni lévő irányítóközpont.

A Columbia vasárnap fogta be a Föld fölött mintegy 600 kilométerrel keringő űrtávcsövet, és a mostani küldetés során összesen öt űrszerelést kívánnak elvégezni.

Az első hatórásra tervezett "űrséta" során John Grunsfeld és Rick Linnehan a Hubble két napelemtáblája közül az egyiket cseréli fel egy újabbra, amely méretét tekintve kétharmada elődjének, de a kedden felszerelendő társával együtt mintegy az eddiginél 20 százalékkal több energiát tud biztosítani az űrtávcső berendezéseinek. Az új generációs napelemtáblák energiaszolgáltatásának köszönhetően a teleszkóp mind a négy főműszere képes lesz egyszerre működni.

A Hubble űrtávcsövet 12 éve állították Föld körüli pályára, és a Columbia hét asztronautája most a negyedik szervizelést végzi el rajta.