Szerelik a Hubble-t

MTI
2002.03.04. 09:33
Közép-európai idő szerint hétfő reggel nem sokkal fél nyolc után kilépett a világűrbe a Columbia űrrepülőgép legénységnek két tagja, hogy megkezdje a külső szerelési munkát a Hubble űrteleszkópon - közölte houstoni lévő irányítóközpont.

A Columbia vasárnap fogta be a Föld fölött mintegy 600 kilométerrel keringő űrtávcsövet, és a mostani küldetés során összesen öt űrszerelést kívánnak elvégezni.

Az első hatórásra tervezett "űrséta" során John Grunsfeld és Rick Linnehan a Hubble két napelemtáblája közül az egyiket cseréli fel egy újabbra, amely méretét tekintve kétharmada elődjének, de a kedden felszerelendő társával együtt mintegy az eddiginél 20 százalékkal több energiát tud biztosítani az űrtávcső berendezéseinek. Az új generációs napelemtáblák energiaszolgáltatásának köszönhetően a teleszkóp mind a négy főműszere képes lesz egyszerre működni.

A Hubble űrtávcsövet 12 éve állították Föld körüli pályára, és a Columbia hét asztronautája most a negyedik szervizelést végzi el rajta.  • Bérelnék
  • Bankszámla