Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Gnutella motorra áll át a Morpheus

c|net
2002.03.04. 12:18
A nyílt forráskódú fájlcserélő rendszer, a Gnutella motorját használja a jövőben a világ jelenleg egyik legnépszerűbb p2p alkalmazása, a Morpheus. A szoftvert terjesztő StreamCast Networks pár nappal azt követően jelentette be az átállást, hogy a holland eredetű FastTrack 1.3 szoftveren alapuló csereberélő rendszer egy hibás programfrissítés nyomán elérhetetlenné vált a felhasználók számára.

A FastTrack motoron alapuló Morpheus-Kazaa-Grokster hármas fájlcserélő rendszer a Napster utáni idők legnépszerűbb p2p alkalmazása. A Morpheus immár elavult változatát ötvenegymillióan töltötték le.

A Morpheus Preview Edition néven bemutatkozó új program használói hozzáférhetnek a többi Gnutella alapú fájlcserélő (Limewire, Bearshare) felhasználóinak fájljaihoz - nem fogják látni azonban a Kazaa és Grokster használók merevlemezeit.

A váltást a StreamCast a szoftvert fejlesztő Kazaa BV-vel kialakult, licenszdíjakkal kapcsolatos vitával indokolta. Mint ismert a nagy lemezkiadók mindkét céget szerzői jogsértésért perelik.