Árpád
-2 °C
4 °C

A japán elektronikai cégek Kínába telepítik a fejlesztést

MTI
2002.03.11. 11:19
A nagy japán elektronikai gyártók Kínába viszik a kutatás-fejlesztés egy részét, mert Japánban kevés a megfelelően képzett mérnök, másfelől takarékoskodni is akarnak. A NEC, a Hitachi és a Toshiba a következő két év alatt meg akarja kétszerezni kínai fejlesztőmérnökei számát - közölték ezeknél a cégeknél hétfőn. A Fujitsu hasonló tervet jelentett be, habár számarányokat nem közölt.

A NEC csökkentette a berendezésgyártást, és inkább a számítógépes programokra összpontosít. - Ezért több fejlesztő mérnökre van szükségünk. Az információs szolgáltatások és a számítógépes programok fejlesztésén dolgozó mérnökök számát 60 ezerre akarjuk növelni, és ezen belül 2700-ra növeljük kínai mérnökeink számát a mostani 1200-ról. Ebben költségmegfontolás is szerepet játszik - mondta a NEC szóvivője hétfőn.

A Hitachi 30 százalékkal csökkenteni akarja a munkaerő költségét. Hálózatfejlesztő mérnökei számát 300-ra akarja növelni a jelenlegi 160-ról, és inkább Kínában néz alkalmas szakemberek után, mint Japánban. - Az elektromos háztartási gépek kutatás-fejlesztése eddig kizárólag Japánban volt, de ezentúl Kínában is lesz - mondta a Hitachi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

A Toshiba nyolcezer japán mérnököt foglalkoztat jelenleg az információs rendszerek fejlesztésében. Jelenleg a 330 kínai mérnököt foglalkoztat, számukat két éven belül 580-ra akarja növelni. - A kínai mérnökök kiválóak és sokkal olcsóbban dolgoznak, mint a japánok - mondta a vállalat szóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?