Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MEH-MTA megállapodás
az elektronikus kormányzat fejlesztéséről

MTI
2002.03.11. 12:13
Az elektronikus kormányzat fejlesztésének támogatására szakmai együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal nevében Glatz Ferenc MTA-elnök, illetve Stumpf István kancelláriaminiszter. A megállapodás aláírásával megalakult az MTA Elektronikus Kormányzat Bizottsága.

A szakértői testület - amely hétfőn az MTA székházában megtartotta első ülését - feladata szerint ösztönzi a szaktudományos kutatásokat a polgárok és az állam közötti kommunikáció kérdéseiről. A bizottság ennek alapján áttekintéseket, ajánlásokat készít az információs technológiák közösségi felhasználásának nemzetközi tapasztalatairól és hazai lehetőségeiről.

Glatz Ferenc hangsúlyozta: a kormányzatnak van egy pártok felett átnyúló kötelezettsége, a szakszerű és hatékony szakigazgatás működtetése.

Stumpf István kiemelte, hogy az információs társadalom rendkívüli fontosságú részterületéről van szó.

A Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter szerint "a digitális korszak kihívása proaktív magatartást igényel, amellyel az új szerkezetű tudás megteremtéséhez át kell alakítani a tudás átadásának mechanizmusát is".

Kroó Norbert MTA főtitkár, az új e-kormányzati bizottság elnöke nagyon jó befektetésnek nevezte az aláírt megállapodást, hozzátéve, hogy a konkrét feladatok már körvonalazódtak.

A megállapodás aláírásával egy időben a Miniszterelnöki Hivatal pályázatot hirdetett felsőoktatási intézmények számára e-kormányzati kutatásokra.

Stumpf István elmondta, hogy 120 millió forintot, pályázatonként 3-6 millió forintot biztosítanak a legszélesebb körű kutatásokra az adatvédelemtől kezdve a tudásmenedzsmenten át az e-kormányzat méréséig, illetve értékeléséig.