Dömötör
-1 °C
14 °C

MEH-MTA megállapodás
az elektronikus kormányzat fejlesztéséről

MTI
2002.03.11. 12:13
Az elektronikus kormányzat fejlesztésének támogatására szakmai együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal nevében Glatz Ferenc MTA-elnök, illetve Stumpf István kancelláriaminiszter. A megállapodás aláírásával megalakult az MTA Elektronikus Kormányzat Bizottsága.

A szakértői testület - amely hétfőn az MTA székházában megtartotta első ülését - feladata szerint ösztönzi a szaktudományos kutatásokat a polgárok és az állam közötti kommunikáció kérdéseiről. A bizottság ennek alapján áttekintéseket, ajánlásokat készít az információs technológiák közösségi felhasználásának nemzetközi tapasztalatairól és hazai lehetőségeiről.

Glatz Ferenc hangsúlyozta: a kormányzatnak van egy pártok felett átnyúló kötelezettsége, a szakszerű és hatékony szakigazgatás működtetése.

Stumpf István kiemelte, hogy az információs társadalom rendkívüli fontosságú részterületéről van szó.

A Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter szerint "a digitális korszak kihívása proaktív magatartást igényel, amellyel az új szerkezetű tudás megteremtéséhez át kell alakítani a tudás átadásának mechanizmusát is".

Kroó Norbert MTA főtitkár, az új e-kormányzati bizottság elnöke nagyon jó befektetésnek nevezte az aláírt megállapodást, hozzátéve, hogy a konkrét feladatok már körvonalazódtak.

A megállapodás aláírásával egy időben a Miniszterelnöki Hivatal pályázatot hirdetett felsőoktatási intézmények számára e-kormányzati kutatásokra.

Stumpf István elmondta, hogy 120 millió forintot, pályázatonként 3-6 millió forintot biztosítanak a legszélesebb körű kutatásokra az adatvédelemtől kezdve a tudásmenedzsmenten át az e-kormányzat méréséig, illetve értékeléséig.