Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Innovációs díjat kapott a MOL maradékfeldolgozási projektje

2002.03.22. 14:55
A X. Magyar Innovációs Nagydíj mai eredményhirdetésén a MOL Rt. "Maradékfeldolgozás komplex megvalósítása a MOL Rt. Dunai Finomítójában" című pályázata nyerte el a Környezetvédelmi Minisztérium vegyipar, és környezetvédelem szakterületén.

Az Magyar Innovációs Nagydíjat az az intézmény illetve vállalkozás kapja, amely az előző évben a legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációt valósította meg. Idén a MOL Rt. a Dunai Finomítóban alkalmazott késleltetett kokszoló eljárásért nyert innovációs nagydíjat, amelyet Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója ünnepélyes keretek között vett át Orbán Viktor miniszterelnöktol.

A MOL Rt. a kőolajfeldolgozás hatékonyságának növelése érdekében fejlesztette ki az üzemet, amely az utóbbi évek legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A késleltetett kokszoló eljárás az erőművekben eddig nehéz fűtőolajként eltüzelt kőolajipari desztillációs maradékok átalakítására szolgál, melyekbol értékes motorhajtó anyagokat állít elő, míg melléktermékként gazdaságosan és környezetbarát módon felhasználható petrolkoksz képződik.

Az új technológia alkalmazásával évente 22 ezer tonna kén és 170 tonna nehézfém kibocsátása kerülhető el - miközben kevesebb kőolaj szükséges azonos mennyiségű motorhajtóanyag előállításához. Így a több 10 Milliárdos beruházás többleteredményt is jelent a MOL Rt. számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!