Erzsébet
1 °C
4 °C

Az EU versenyfelügyeleti vizsgálatot indít a KPN ellen

MTI
2002.03.27. 17:41
Az EU Bizottsága szerdán hivatalos versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a holland KPN távközlési konszern ellen, azzal a váddal, hogy a cég leányvállalatai, a KPN Mobile és a KPN Telecom a vezetékes hálózatból a mobiltelefonokra kezdeményezett hívásoknál túlságosan magas díjtételeket számol fel. A bizottsági eljárás az amerikai MCI WorldCom által benyújtott panaszon alapul. Az MCI WorldCom vezetékes hálózati szolgáltató, amely új belépő az EU-piacon. A panasz eredetileg más EU országok, így Svédország és Németország szolgáltatói ellen is irányult. Ezeket azonban korábban visszavonta az amerikai cég, mert az érintett szolgáltatók megfelelő díjaikat 50 százalékkal csökkentették. A KPN válasza szerint a uniós kifogások nem veszik figyelembe a kérdés összetettségét, miközben - mint állítja - "a kifogásolt díjak a legalacsonyabbak Hollandiában és összhangban vannak az uniós átlaggal".

A Bizottság szerint a KPN elleni vizsgálat szélesebb körű problémát fed: Európában a vezetékes vonalról mobilkészülékre történő telefonálás díja átlagban tízszerese a két vezetékes vonal közötti kommunikáció tarifájának. A Bizottság, hogy átfogóan kezelje a problémát, most ajánlásokat dolgoz ki a nemzeti szabályozószerveknek a díjcsökkentésre. A testület az érdekelt csoportokkal történt vita után tenné meg ajánlásait. A Bizottság ezen kívül ki akarja vizsgálni a mobilszolgáltatók külföldi telefonálási díjait is: ezek a testület megítélése szerint sokkal magasabbak, mint egy versenypiacon lenniük kellene. Hivatalos intézkedés a Bizottság részéről az idén később várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?