Ödön
2 °C
11 °C

Tíz hódot telepítettek a Hanságba

MTI
2002.04.05. 18:22
Tíz hódot vittek pénteken a Fertő-tó Nemzeti Park magyarországi oldalára, a Hanság dél-keleti részére, hogy ott majd szabadon engedjék őket. A hódok Bajorországban jöttek világra, s a Természetvédelmi Világalap (WWF) útján, Ausztrián keresztül jutottak a nemzeti parkba, amely ideális életkörülményeket kínál számukra - írta pénteken az APA hírügynökség .

Bajorországban még mintegy 5000 hód él vadon, de életterük egyre szűkül, s emiatt egyre gyakoribban az "összeütközések" az emberrel. A német tartomány igyekszik kíméletes módon ellenőrzést gyakorolni a hódok létszáma felett: ezen igyekezetet a WWF azzal támogatja, hogy a foglyul ejtett hódokat átveszi Bajorországtól, új lakhelyet keres számukra, és viseli az áttelepítés költségeit. Pénteken harmadik alkalommal költöztettek hódokat a Hanságba, s a korábban odakerült állatok igen jól megtalálták helyüket. A WWF mindezt azért vállalja, mert a hódokat szeretnék újra megtelepíteni a legtöbb Duna menti országban, ahol már teljesen kipusztultak.

Günther Lutschinger, a WWF Ausztria elnöke elmondta: a mostani projekt azt az akciót követi, amelynek során a kilencvenes évek első felében a Duna-Dráva Nemzeti Parkba telepítettek újra hódokat nagy sikerrel: egy év múltán már volt szaporulat, 1999-ben pedig hét hódcsaládot számláltak, egyenként 10-12 taggal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?