István, Vajk
17 °C
34 °C

Tíz hódot telepítettek a Hanságba

MTI
2002.04.05. 18:22
Tíz hódot vittek pénteken a Fertő-tó Nemzeti Park magyarországi oldalára, a Hanság dél-keleti részére, hogy ott majd szabadon engedjék őket. A hódok Bajorországban jöttek világra, s a Természetvédelmi Világalap (WWF) útján, Ausztrián keresztül jutottak a nemzeti parkba, amely ideális életkörülményeket kínál számukra - írta pénteken az APA hírügynökség .

Bajorországban még mintegy 5000 hód él vadon, de életterük egyre szűkül, s emiatt egyre gyakoribban az "összeütközések" az emberrel. A német tartomány igyekszik kíméletes módon ellenőrzést gyakorolni a hódok létszáma felett: ezen igyekezetet a WWF azzal támogatja, hogy a foglyul ejtett hódokat átveszi Bajorországtól, új lakhelyet keres számukra, és viseli az áttelepítés költségeit. Pénteken harmadik alkalommal költöztettek hódokat a Hanságba, s a korábban odakerült állatok igen jól megtalálták helyüket. A WWF mindezt azért vállalja, mert a hódokat szeretnék újra megtelepíteni a legtöbb Duna menti országban, ahol már teljesen kipusztultak.

Günther Lutschinger, a WWF Ausztria elnöke elmondta: a mostani projekt azt az akciót követi, amelynek során a kilencvenes évek első felében a Duna-Dráva Nemzeti Parkba telepítettek újra hódokat nagy sikerrel: egy év múltán már volt szaporulat, 1999-ben pedig hét hódcsaládot számláltak, egyenként 10-12 taggal.