Nemzetközi nukleáris mérnökképzési tanácskozás Budapesten

MTI
2002.04.09. 09:50
Európa számos országában a nukleáris szakemberképzés válságos helyzetbe került - állapították meg azon a kétnapos nemzetközi tanácskozáson, melyen a témában érdekelt európai felsőoktatási intézmények képviselői vesznek részt Budapesten, a Millennium Hotelben.

A hétfőn kezdődött megbeszélésen úgy vélték: a jelenlegi helyzet következtében, néhány éven belül hiány lesz jól képzett nukleáris szakemberekből. Ez pedig hosszabb távon veszélyeztetheti a nukleáris létesítmények biztonságát. A veszélyt felismerve az Európai Unió európai hálózatot kíván létrehozni a nukleáris mérnökképzés javítására. E hálózat munkájában részt vevő felsőoktatási intézmények határozzák meg a legfontosabb teendőket a budapesti megbeszélésen. A hálózatban Magyarországot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézete képviseli.

Sükösd Csaba, a BME nukleáris technika tanszékének vezetője szerint nemcsak arra a nagyszámú atomerőműre kell gondolni, amely a kontinensen működik, hanem a nukleáris mérési módszerek alkalmazására az iparban és az orvostudományban is. "Egészen biztos az is, hogy jól felkészült nukleáris szakemberekre lesz szükség az elkövetkezendő évtizedekben a leállított atomerőművek kezelésére és biztonságos leszerelésére is" - mondta a szakember.  • Hírek
  • Támogatások