Judit
2 °C
7 °C

Nemzetközi nukleáris mérnökképzési tanácskozás Budapesten

MTI
2002.04.09. 09:50
Európa számos országában a nukleáris szakemberképzés válságos helyzetbe került - állapították meg azon a kétnapos nemzetközi tanácskozáson, melyen a témában érdekelt európai felsőoktatási intézmények képviselői vesznek részt Budapesten, a Millennium Hotelben.

A hétfőn kezdődött megbeszélésen úgy vélték: a jelenlegi helyzet következtében, néhány éven belül hiány lesz jól képzett nukleáris szakemberekből. Ez pedig hosszabb távon veszélyeztetheti a nukleáris létesítmények biztonságát. A veszélyt felismerve az Európai Unió európai hálózatot kíván létrehozni a nukleáris mérnökképzés javítására. E hálózat munkájában részt vevő felsőoktatási intézmények határozzák meg a legfontosabb teendőket a budapesti megbeszélésen. A hálózatban Magyarországot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézete képviseli.

Sükösd Csaba, a BME nukleáris technika tanszékének vezetője szerint nemcsak arra a nagyszámú atomerőműre kell gondolni, amely a kontinensen működik, hanem a nukleáris mérési módszerek alkalmazására az iparban és az orvostudományban is. "Egészen biztos az is, hogy jól felkészült nukleáris szakemberekre lesz szükség az elkövetkezendő évtizedekben a leállított atomerőművek kezelésére és biztonságos leszerelésére is" - mondta a szakember.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?