Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Cseh törvény a fényszennyezésről

Space.com
2002.04.11. 17:00
Csehországban február végén törvényt hoztak a fényszennyezésről. Az új jogszabály, mely 'Az atmoszféra védelméről' nevet viseli, június 1-től lép hatályba. A törvény minden olyan mesterséges fényforrást szennyezőnek tekint, melynek fénye a szükségesnél jobban szóródik, különösen, ha a fényből a horizont szintje fölé is jut. A cseh polgár, ha a törvény ellenére mégis fényt szór, 500-tól akár 150 ezer koronáig terjedő pénzbüntetést is fizethet. A megoldás olyan világítótestek használata, melyek árnyékolva vannak, így nem engednek fényt a horizont irányába, és afölé.

A kezdeményezést évi rendes taggyűlésén üdvözölte az International Dark-Sky Association az arizonai Tucson városában. A szövetség, mely az éjszakai égbolt megvédését tekinti legfőbb célkitűzésének, '88-ban alakult, és mára 69 országban több, mint 4.000 tagot számlál. Dr. David L. Crawford asztronómus, az IDA önkéntes ügyvezetője jelentős lépésnek nevezte a törvényt a fényszennyezés elleni világméretű harcban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek