Judit
2 °C
7 °C

Cseh törvény a fényszennyezésről

Space.com
2002.04.11. 17:00
Csehországban február végén törvényt hoztak a fényszennyezésről. Az új jogszabály, mely 'Az atmoszféra védelméről' nevet viseli, június 1-től lép hatályba. A törvény minden olyan mesterséges fényforrást szennyezőnek tekint, melynek fénye a szükségesnél jobban szóródik, különösen, ha a fényből a horizont szintje fölé is jut. A cseh polgár, ha a törvény ellenére mégis fényt szór, 500-tól akár 150 ezer koronáig terjedő pénzbüntetést is fizethet. A megoldás olyan világítótestek használata, melyek árnyékolva vannak, így nem engednek fényt a horizont irányába, és afölé.

A kezdeményezést évi rendes taggyűlésén üdvözölte az International Dark-Sky Association az arizonai Tucson városában. A szövetség, mely az éjszakai égbolt megvédését tekinti legfőbb célkitűzésének, '88-ban alakult, és mára 69 országban több, mint 4.000 tagot számlál. Dr. David L. Crawford asztronómus, az IDA önkéntes ügyvezetője jelentős lépésnek nevezte a törvényt a fényszennyezés elleni világméretű harcban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?