Aliz
6 °C
14 °C

Teljes emberi géntérkép 2003-ra

BBC
2002.04.15. 13:21
Jövő év végére elkészül az emberi génállomány teljes, részletes térképe - jelentette be a Human Genome Organization új elnöke, Yoshi Sakaki, a hetedik Nemzetközi Humán Genom konferencia megnyitóján Sanghajban. Az emberi génállomány vázlatos térképének elkészülte mintegy két évvel ezelőtt igen nagy vihart kavart mind politikailag, mind a médiában és a közéletben.

Sakaki, a tokiói egyetem professzora rámutatott, hogy a készülő térkép segítségével (mely 2003-ra az emberi génkészlet több mint 90%-át, és a kromoszómákon levő helyüket fogja tartalmazni), a kutatók nekiláthatnak annak a tanulmányozásához, hogy mely gének hibája okozza például a rákot, diabéteszt, vagy a magas vérnyomást. Ezekről a betegségekről már tudják, hogy több gén együttesen felelős értük. Az új eljárások komplexitása miatt Sakaki úgy vélte, a hibás géneket célzó gyógymódok mintegy tíz év múlva várhatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?