Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ogg Vorbis-lejátszó palmtopra

c|net
2002.04.15. 16:07
Az Ogg Vorbis-projekt, mely nyílt forráskódú, licencmentes alternatíváját kínálja az MP3-as zenetömörítési eljárásnak, kifejlesztette első, hordozható számítógépre készített lejátszóját. A tkcPlayer nevű alkalmazást a TheKompany nevű cég gyártja, és a Sharp Zaurus nevű linuxos palmtopján fut. A tkcPlayer MP3 fájlok lejátszására is alkalmas.

A TheKompany szerint az Ogg Vorbis-tömörítéssel 10 százalékkal kisebb fájlméretet, és átlagosan 50 százalékkal jobb hangminőséget lehet elérni, mint az MP3-eljárással, emellett lejátszáskor a Zaurus harmadannyi energiát fogyaszt.

Az Ogg Vorbis-project azzal a céllal jött létre, hogy egy jogdíjakkal és licencdíjakkal nem terhelt hangtömörítési eljárást fejlesszenek ki. Az MP3 kódja, mely a zene internetes standardja lett, a Fraunhofer-csoport és az MPEG-konzorcium más tagjainak kezében van, ezért a szoftverfejlesztőknek minden egyes lejátszóprogram után jogdíjat kell fizetniük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?