Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Az Intel 300 millió dolláros kártérítést fizet az Intergraphnak

Reuters
2002.04.16. 17:31
A vezető mikrochipgyártó Intel 300 millió dollárt fizet az Intergraph Corporation-nek, mivel a Pentium sorozat gyártásánál jogtalanul használt fel a cég tulajdonában álló szabadalmak közül ötöt. A tegnapi megegyezés értelmében az Intergraph a perben említett szabadalmakat határozatlan időre licenceli az Intelnek, illetve átadja más, nem kapcsolódó szabadalmak tulajdonjogát.

Az Intergraph 1997-ben perelte be az Intelt, egykori üzletfelét. A két cég korábban Pentium-alapú munkaállomásokat készített és árusított. Az Intergraph már kivonult a hardverüzletből, most technikai jellegű szoftvereket és szolgáltatásokat kínál. A megegyezés után a Nasdaq-on a cég részvényeinek árfolyama 1.88 dollárról 15.02-re ugrott. Az elemzők azt mondják, hogy az Intelnek a 300 milliós veszteség viszonylag jelentéktelen.

Nem született viszont megállapodás a két cég között egy másik perben, melyet szintén az Intergraph indított hasonló okok miatt, mondván: az Intel a szerverekben használt Itanium processzorokhoz is jogtalanul használta fel szabadalmait. Ezen a peren a kaliforniai óriáscég 150, másodfokon 250 millió dollárt veszíthet.