Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hazatért a mesterséges szívvel élő beteg

Reuters
2002.04.17. 15:36
Kedden hazaengedték az orvosai azt a 71 éves férfit, aki eddig a legtovább, 215 napig maradt életben a műszív beültetése után. Tom Christerson eddig egy hotelben lakott közel ahhoz a Louiseville-i kórházhoz, ahol a műtétet végezték. Az Abiocor elnevezésű műszív titániumból és műanyagból készül, nincsenek vezetékei a testen kívül, mivel belső telepről üzemel, amely azonban gyakori töltést igényel. Christerson lakóhelyén, az ötezer lakosú Kentucky-beli Central Cityben a műtétet végző kórház szakemberei helyi orvosi műszerészeket képeznek a műszív mechanikájára, és a férfi autóját is speciális felszereléssel látták el, mely képes a szívet tölteni.

Christenson a második műszíves páciens, aki hosszabb ideig is túlélte az operációt. Eddig heten kaptak a kísérleti eszközből, ebből ketten még a műtét alatt, vagy röviddel az után meghaltak. Az első beteg 2001 júliusában az 59 éves Robert Tools volt, aki 151 nappal a műtét után hunyt el vérzési problémák miatt. Ezek a problémák összefüggésben álltak azzal, hogy a férfit véralvadásgátlókkal kezelték.

A műszívet gyártó Abiomed további változtatásokat kíván végrehajtani a szerkezeten, melyek csökkentenék a vérrögök kialakulásának kockázatát. Egy kisebb változatát is ki szeretnék fejleszteni, mivel a műszív jelen verziója 1.7 Kg súlyú és grapefruit nagyságú, és ez a méret a felnőttek többségének túlságosan nagy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!