Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazatért a mesterséges szívvel élő beteg

Reuters
2002.04.17. 15:36
Kedden hazaengedték az orvosai azt a 71 éves férfit, aki eddig a legtovább, 215 napig maradt életben a műszív beültetése után. Tom Christerson eddig egy hotelben lakott közel ahhoz a Louiseville-i kórházhoz, ahol a műtétet végezték. Az Abiocor elnevezésű műszív titániumból és műanyagból készül, nincsenek vezetékei a testen kívül, mivel belső telepről üzemel, amely azonban gyakori töltést igényel. Christerson lakóhelyén, az ötezer lakosú Kentucky-beli Central Cityben a műtétet végző kórház szakemberei helyi orvosi műszerészeket képeznek a műszív mechanikájára, és a férfi autóját is speciális felszereléssel látták el, mely képes a szívet tölteni.

Christenson a második műszíves páciens, aki hosszabb ideig is túlélte az operációt. Eddig heten kaptak a kísérleti eszközből, ebből ketten még a műtét alatt, vagy röviddel az után meghaltak. Az első beteg 2001 júliusában az 59 éves Robert Tools volt, aki 151 nappal a műtét után hunyt el vérzési problémák miatt. Ezek a problémák összefüggésben álltak azzal, hogy a férfit véralvadásgátlókkal kezelték.

A műszívet gyártó Abiomed további változtatásokat kíván végrehajtani a szerkezeten, melyek csökkentenék a vérrögök kialakulásának kockázatát. Egy kisebb változatát is ki szeretnék fejleszteni, mivel a műszív jelen verziója 1.7 Kg súlyú és grapefruit nagyságú, és ez a méret a felnőttek többségének túlságosan nagy.