Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sorakozó bolygók bemutatója a Várban

MTI
2002.04.19. 15:32
Bolygók, sorakozó! címmel szabadtéri csillagászati bemutatóra hívja az égitestek iránt érdeklődőket szombat estére a Magyar Csillagászati Egyesület; a budai várban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt felállított távcsövekkel ritka égi jelenséget lehet majd figyelemmel kísérni.

A koraesti égen egyszerre figyelhető meg a Naprendszer öt, szabad szemmel is látható bolygója. Napnyugta után sorrendben a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz és a Jupiter is látható lesz a nyugati égbolton, amint közel egy egyenes mentén helyezkednek el - jelezték. A távcsöveken keresztül nem csak az öt bolygó kísérhető majd figyelemmel, hanem az első negyed fázisban lévő Hold is. A bemutatót csillagászati előadások és multimédiás bemutatók színesítik.

Sárneczky Krisztián, az egyesület titkára elmondta: az öt nagybolygó néhány száz évenként helyezkedik el egy egyenes mentén úgy, ahogyan azt majd az elkövetkezendő napokban látni lehet. Tájékoztatása szerint a bolygók együttállása szombattól még néhány napon át esténként észlelhető. A jelenség iránt érdeklődőket - akik szombaton nem tudnak ellátogatni a budai várba - a Polaris Csillagvizsgálóban (III. kerület, Laborc utca 2/c) várják a jövő héten kedden, csütörtökön és szombaton.