Gusztáv
3 °C
6 °C

Sorakozó bolygók bemutatója a Várban

MTI
2002.04.19. 15:32
Bolygók, sorakozó! címmel szabadtéri csillagászati bemutatóra hívja az égitestek iránt érdeklődőket szombat estére a Magyar Csillagászati Egyesület; a budai várban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt felállított távcsövekkel ritka égi jelenséget lehet majd figyelemmel kísérni.

A koraesti égen egyszerre figyelhető meg a Naprendszer öt, szabad szemmel is látható bolygója. Napnyugta után sorrendben a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Szaturnusz és a Jupiter is látható lesz a nyugati égbolton, amint közel egy egyenes mentén helyezkednek el - jelezték. A távcsöveken keresztül nem csak az öt bolygó kísérhető majd figyelemmel, hanem az első negyed fázisban lévő Hold is. A bemutatót csillagászati előadások és multimédiás bemutatók színesítik.

Sárneczky Krisztián, az egyesület titkára elmondta: az öt nagybolygó néhány száz évenként helyezkedik el egy egyenes mentén úgy, ahogyan azt majd az elkövetkezendő napokban látni lehet. Tájékoztatása szerint a bolygók együttállása szombattól még néhány napon át esténként észlelhető. A jelenség iránt érdeklődőket - akik szombaton nem tudnak ellátogatni a budai várba - a Polaris Csillagvizsgálóban (III. kerület, Laborc utca 2/c) várják a jövő héten kedden, csütörtökön és szombaton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!