Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kutyák védik a repülőgépeket a madaraktól

MTI
2002.04.23. 10:11
Vadászkutyák segítségével akarják dél-afrikai repülőtereken a jövőben megakadályozni, hogy a kifutópályákon repülőgépek madarakkal ütközzenek össze. Sajtójelentések szerint a johannesburgi és a durbani repülőtéren hétfő óta szolgálatot teljesít két skót juhászkutya: Tweeny és Mac. Arra képezték ki őket, hogy ne öljék meg a madarakat, csak zavarják el őket.

A madarak, mint köztudott, súlyos károkat okozhatnak repülőgépek hajtóművében. Madaraknak fel- és leszálló repülőgépekkel történt összeütközései becslések szerint évente 1,2 milliárd euro kárt okoznak a légitársaságoknak világméretekben. Eddig durranó rakétákkal és madárkelepcékkel tartották távol a madárrajokat a kifutópályáktól.

18 hónapot vett igénybe Tweeny és Mac kiképzése, amelynek során mindenekelőtt meg kellett szokniuk a repülőtér fülsiketítő lármáját. Külön jármű szállítja őket "bevetésük" színhelyére, ahol csak kiképzőjük vezényszavára veszik üldözőbe a madarakat - olvasható a dpa jelentésében.