Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Rákkeltő lehet a kenyér

MTI
2002.04.25. 13:55
Svéd kutatók szerint rákkeltő anyagokat tartalmazhat a milliók által kedvelt és fogyasztott alapvető élelmiszerek közül a kenyér, a kétszersült és a sült krumpli. A stockholmi egyetem munkatársai akkor jutottak a megdöbbentő felfedezésre, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a sütés az olyan alapvető élelmiszerekre, mint a gabona, a rizs vagy a burgonya.

A kutatók szerint a zsírban sült, sütőben vagy fritőzben készített gabonában vagy burgonyában a veszélyes határérték fölé emelkedhet az enyhén rákkeltő anyagként számon tartott akrilamid mértéke - írta a Reuters. Az ételkészítés folyamatában akrilamid számos olyan alapvető élelmiszerben kialakulhat, mint a kenyér, a burgonyszirom, a sült krumpli és a kétszersült.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal a színtelen, kristályos akrilamidot a közepesen veszélyes rákkeltő anyagok között tartja számon. A nemzetközi rákkutató hivatal szerint állatkísérletek bizonyítják, hogy az akrilamid génmutációkat képes előidézni az élőlények szervezetében, valamint jó és rosszindulatú gyomorrákot okozhat.