Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Repedezik a csernobili betonszarkofág

BBC Magyar Adás
2002.04.30. 12:44
A csernobili katasztrófa tizenhatodik évfordulóján a helyszínt ellenőrző Dimitro Hrodzsinszki ukrán tudós arra figyelmeztetett, hogy egyre emelkedik a katasztrófa sújtotta térségben a sugárzás szintje, és a reaktor köré emelt betonszarkofág kezd tönkremenni. Összesen több mint egy kilométer hosszban képződtek rajta lyukak és repedések - mondta. Az ukrán szakértő arról is beszélt, hogy a sérült reaktorban visszamaradt fűtőanyag hőmérséklete emelkedik. Hrodzsinszki professzor elsősorban nem újabb robbanástól tart, inkább azt nevezte aggasztónak, hogy már eddig is ezerszerese volt az esélye annak, hogy a térségben született gyermekek pajzsmirigy-rákban betegednek meg, és a radioaktivitás növekvő szintje ezt a kockázatot tovább fokozza majd.

Ukrajna teljes egészében nyugati segélyre szorul a betonszarkofág állapotának fenntartása terén és már többször szóvá tette, hogy nem kap elegendő pénzt e munkák elvégzéséhez. A bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szóvivője szerint tudatában vannak ugyan a problémáknak, ám az Ügynökség nem tehet többet annál, mint hogy nyugtázza a nemzeti energia-ügynökségek jelentéseit.

A csernobili tilalmi zóna igazgatója, Vlogyimir Kolosa ugyanakkor most úgy nyilatkozott, hogy nincs ok arra, hogy újabb veszélyekről beszéljenek és ezt ukrán valamint külföldi szakértők mérési adataira alapozza. Hozzátette: az eredeti elképzelés is az volt, hogy a betonszarkofágot 2007-ben újra cserélik ki.