Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Megvásárolta szkafanderét az űrturista

MTI
2002.05.06. 15:10
A világ második űrturistája, a dél-afrikai Mark Shuttleworth megvásárolta az orosz űrhivataltól szkafanderét, valamint azt a kibocsátó kapszulát, amelyben vasárnap sikeresen földet ért a kazahsztáni Bajkonur űrközpont közelében.

A 28 éves fokvárosi informatikus-vállalkozó - aki egyben az első afrikai asztronauta is - 10 napot töltött a nemzetközi űrállomáson (ISS), Jurij Gidzenko orosz űrhajós, és Roberto Vittori olasz vadászrepülő tiszt társaságában. Shuttleworth - akárcsak elődje, az amerikai Dennis Tito - 20 millió dollárt fizetett az orosz űrhivatalnak a nem mindennapi élményért. Azt, hogy utazása relikviáiért mennyit fizetett, nem hozták nyilvánosságra.

Az orosz Eho Moszkvi rádió hétfői közlése szerint a "civil" űrhajós hazájába visszatérve országjáró előadás-sorozatra indul, amelynek keretében a fiatalok érdeklődését kívánja felkelteni az űrhajózás iránt Dél-Afrika oktatási intézményeiben. Shuttleworth azt sem titkolja, hogy bármikor szívesen venne részt újból egy űrutazáson.

A dél-afrikai milliomos tudományos kísérletekkel is foglalkozott útja során: az AIDS-kutatással összefüggő kísérleteket végzett kozmikus körülmények között. A Marco Polo fedőnevű orosz űrexpedíció legfontosabb feladata az volt, hogy egy új Szojuz típusú űrrepülőgépet juttassanak el a nemzetközi űrállomásra, amely az ISS mentőkabinjaként szolgál, és fél évente kell cserélni. A közeljövőben a Moszkva melletti Csillagvárosban megkezdődik a leendő harmadik űrturista, egy lengyel tudós-üzletember felkészítése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!