Judit
3 °C
7 °C

Kész az e-kormányzati gerinchálózat fővárosi része

Napi Online
2002.05.08. 09:41
Budapesten üzembe helyezték azt a nagy sávszélességű optikai hálózatot, amelynek segítségével kapcsolat alakítható ki a fővárosi kormányszervek között. Az elektronikus kormányzati gerinchálózat (EKG) budapesti hálózatát és a hálózatfelügyeleti központot a napokban avatták fel, így lehetővé vált, hogy a fővárosi szervezetek rákapcsolódjanak a kormányzati rendszerre. Május végén - a vidéki hálózatok elkészültével - létrejöhet az országos hálózat is - jelentette be Stumpf István kancelláriaminiszter.

A teljes kormányzati gerinchálózat összköltsége hozzávetőlegesen 20 milliárd forint, ami tartalmazza a négyéves üzemeltetési költséget, a szolgáltatók díjait, valamint az értékcsökkenésből adódó felújítási költségeket is - olvasható a Miniszterelnöki Hivatal honlapján. Herbály Sándor, a MeH tulajdonú Kopint-Datorg Kft. távközlési igazgatója elmondta, hogy cégük feladata a hálózat menedzselése. Hozzátette: a gerinchálózat 155 MBps sebességű a fővárosban, míg a négy vidéki hálózat egyenként 622 MBps sávszélességgel rendelkezik. Herbály elmondta, hogy a Kopint-Datorg feladata a gerinchálózat építése és üzemeltetése, ám a fővonalhoz való csatlakozást az egyes szervezeteknek maguknak kell megoldaniuk. A háló üzemeltetését Budapesten a Matáv és a Novacom, vidéken a Vivendi-Pantel konzorcium végzi, így a fizikai hálózatot az említett cégek biztosítják a saját hálózatuk segítségével

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?