Valér
-2 °C
0 °C

Környezetvédelmi intézményfejlesztést sürget az EU

2002.05.08. 15:47
Magyarország új kormányának minél előbb ki kell alakítania azt a környezetvédelmi intézményrendszert, amely lehetővé teszi a közösségi pénzek fogadását az ország európai uniós csatlakozást követően - mondta Jürgen Köppen, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezetője a "Zöld Európa-nap" című rendezvényen szerdán Budapesten.

A nagykövet szerint a még hivatalban lévő kormányzat a választási időszak miatt nem haladt kellőképpen a környezetvédelmi intézményfejlesztés területén. - Nem szabad tovább vesztegetni az időt, hanem meg kell teremteni a strukturális és kohéziós alapokból folyósított támogatások fogadásának lehetőségét - hangoztatta Jürgen Köppen.

Emlékeztetett arra, hogy az EU-hoz legutóbb csatlakozott országok, főként Spanyolország "sok pénztől esett el" azért, mert nem épített ki megfelelő intézményrendszert a támogatások fogadására. - Magyarországon múlik, hogy tud-e élni az unió által kínált lehetőségekkel - fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: a környezetvédelem érdekeit el kell ismertetni a politikában, azon belül is főleg a gazdaságpolitikában.

Jürgen Köppen becslése szerint a kohéziós alapból 2006-tól évi mintegy 300-400 millió eurót nyerhet el Magyarország környezetvédelmi projektekre. Ezenkívül évi mintegy egymilliárd euró áll rendelkezésre ugyanattól az évtől kezdve a strukturális alapokból, amelyek egy része közvetlenül, más része pedig közvetetten használható fel "zöld fejlesztésekre". A nagykövet szólt arról, hogy a környezetvédelem különösen fontos a régiók versenyképességében, hiszen a környezet minősége egyrészt a befektetők vonzását, másrészt az idegenforgalom alakulását befolyásolja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!