Valér
-2 °C
0 °C

A hazai szerverpiacon 44 százalékos az UNIX-rendszerek részesedése

MTI
2002.05.08. 16:33
A Sun Microsystems Magyarország adatai szerint a magyar piacon az elmúlt évben mintegy 102 millió dollár értékben adtak el UNIX-szervereket, s ezáltal az ilyen típusú megoldások piaci részesedése elérte a 44 százalékot. A Sun a magyar UNIX-piacon közel 25 százalékos részesedéssel bír. A szakemberek az elmúlt évi teljes magyar informatikai piacot 1-1,2 milliárd dollárra becsülik.

A közlemény szerint a biztonságos, ugyanakkor a versenytársakénál drágább UNIX-szerverek nagyobb térhódításnak egyik gátja, hogy a vállalatok még mindig a rövid távon olcsóbb, de kevésbé megbízható szervereket részesítik előnyben.

A Sun szerint azonban e területen Magyarországon is változás várható, hiszen a nemzetközi tapasztalatok szerint szeptember 11-dikét követően már nemcsak a beszerzési ár, hanem alapvetően a UNIX-szerverek elterjedését szolgáló biztonsági és a szerver egész élettartamára kivetített működtetési költségek is egyre nagyobb szerepet játszanak a vásárlásokban.

A tapasztalatok szerint ugyanis azok a vállalatok választanak UNIX-alapú megoldást, amelyek a beszerzés költségek mellett a rendszerek üzemeltetésének költségvonzatait is figyelembe veszik. Egy szerver esetében az induló ár ugyanis csak töredéke a teljes élettartamra vonatkozó működési kiadásoknak. A UNIX-szerverek további előnye, hogy működésük során sokkal kevesebb az állás- és karbantartási idő, s a rendszert működés közben is lehet bővíteni. Az MTI információi szerint az idén a UNIX-piac 10-15 százalékkal bővül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!