Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csak beteg sejteket pusztít az új leukémia-gyógyszer

Index
2002.05.10. 15:58
A március 12-i, Egészségügyi Közlönybeli közzététel óta a szakorvosok Magyarországon is hivatalosan alkalmazhatják a Novartis új, (CML) leukémia elleni gyógyszerét. A szert a négy leggyakoribb leukémia típus egyike, a krónikus mieloid leukémia (CML) gyógyítására fejlesztették ki.

Hatásmechanizmusának lényege, hogy míg az eddig alkalmazott gyógyszerek a tumoros és az egészséges sejteket egyaránt pusztították, a Novartis szájon át szedhető készítménye célzottan a beteg sejtekre fejti ki hatását. A klinikai teszt-adatok szerint a kezelés hatására a betegek 88%-ának a fehérvérsejtszáma a normális tartományba tért vissza, és 49%-uknál vagy eltűnt, vagy lényegesen kevesebb lett a betegségért felelős kromoszóma.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága mindössze két és fél hónapnyi értékelés után engedélyt adott a forgalmazására. Ez az eddigi legrövidebb idő, ami alatt az FDA daganatellenes készítményt engedélyezett. Az Egyesült Államok és az EU példáját követve a gyógyszer alkalmazását Magyarországon is gyorsított eljárással engedélyezték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!