Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orsósmagnó-múzeum nyílik Terényben

MTI
2002.05.10. 16:22
Magyarországon egyedülálló orsósmagnó-múzeum nyílik egy magángyűjteményből szombaton a Nógrád megyei Terény községben. Nagy Vilmos muzeális gyűjteménye a hangrögzítés történetét mutatja be az acélhuzalos magnóktól a stúdiókészülékekig a Kossuth út egyik parasztházában.

A gépésztechnikus öt év alatt 220 magnetofont gyűjtött össze, melyek közül a legrégebbi egy 1945-50 közötti Radione típusú német stúdiókészülék. A "legősibb" kiállított magyar orsósmagnó egy 1954-es Vörös Szikra, amely luxuscikknek számított a maga korában.

A különleges múzeum egyik termében a magyar, a másikban a külföldi gyártmányú készülékeket állítja ki Nagy Vilmos. A 220 magnóból 170 működőképes. Nagy Vilmos az MTI-nek elmondta, hogy szívéhez legközelebb egy 1976-os, kétsávos Revox A77-es típusú készülék áll.

Gyűjtőmunkája a múzeum megnyitásával sem ér véget, legutóbb egy Kudelszki-mechanikával gazdagodott. A múzeumban kialakított egy stúdiószobát is, ahol a megjelenés idejében divatos zenei anyag szólal meg a magnetofokon. A terényi kiállítóhelyen hangszalag-gyűjtemény is látható lesz.