Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Orsósmagnó-múzeum nyílik Terényben

MTI
2002.05.10. 16:22
Magyarországon egyedülálló orsósmagnó-múzeum nyílik egy magángyűjteményből szombaton a Nógrád megyei Terény községben. Nagy Vilmos muzeális gyűjteménye a hangrögzítés történetét mutatja be az acélhuzalos magnóktól a stúdiókészülékekig a Kossuth út egyik parasztházában.

A gépésztechnikus öt év alatt 220 magnetofont gyűjtött össze, melyek közül a legrégebbi egy 1945-50 közötti Radione típusú német stúdiókészülék. A "legősibb" kiállított magyar orsósmagnó egy 1954-es Vörös Szikra, amely luxuscikknek számított a maga korában.

A különleges múzeum egyik termében a magyar, a másikban a külföldi gyártmányú készülékeket állítja ki Nagy Vilmos. A 220 magnóból 170 működőképes. Nagy Vilmos az MTI-nek elmondta, hogy szívéhez legközelebb egy 1976-os, kétsávos Revox A77-es típusú készülék áll.

Gyűjtőmunkája a múzeum megnyitásával sem ér véget, legutóbb egy Kudelszki-mechanikával gazdagodott. A múzeumban kialakított egy stúdiószobát is, ahol a megjelenés idejében divatos zenei anyag szólal meg a magnetofokon. A terényi kiállítóhelyen hangszalag-gyűjtemény is látható lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!