Viola
-5 °C
-2 °C

Sakálkutyák segítik az orosz nyomozókat

MTI
2002.05.12. 19:57
Sakállal keresztezett eszkimókutyák segítik a bűnüldözők munkáját Oroszországban. A keresztezésből született rendőrkutyák magukban hordozzák mindkét faj legelőnyösebb tulajdonságait: a sakálok kiváló szaglóérzékét, valamint az eszkimókutyák kitartását és ember iránti hűségét.

A negyedrészben sakálvérű négylábúakat, amelyek képesek felismerni az egyes emberek testszagát, elsősorban robbanóanyagok, kábítószerek és körözött bűnözők felkutatásánál alkalmazzák. A moszkvai seremetyjevói nemzetközi repülőtéren jelenleg 25, a közeli törvényszéken pedig 10 hibrid nyomozókutyát alkalmaznak - olvasható a BBC weboldalán.

Az orosz környezetvédelmi és kulturális örökség tudományos központjában 1975-ben kezdődtek a kísérletek. A tökéletes nyomozókutya megteremtését célzó programon dolgozó kutatók azért döntöttek a keresztezés mellett, mert bár az Afrikában élő sakáloknak kiváló a szaglásuk, nem bíznak az emberben és nincsenek hozzászokva a zord téli időjáráshoz. Az eszkimókutyák ugyanakkor jól bírják a telet és minden körülmények között híven követik gazdájuk utasítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!