Szilvia
5 °C
16 °C

Antirasszista kampány az orosz hálón

Index
2002.05.14. 16:55
"Rasszista gyűlölködés nélküli internet" elnevezésű akciót indított két orosz portál, a mail.ru és a jewish.ru - írja az ITTK Infinit hírlevele. Az oroszországi zsidóközösségek, a Holocaust Alapítvány, a Jabloko nevű párt ifjúsági szervezete és Oroszország izraeli nagykövete támogatásával zajló akció sajtóközleményében a kezdeményezés résztvevői hitet tesznek amellett, hogy a világháló egy szabad zóna, ám csak addig a pontig lehet szabad, amíg egyes felhasználók szabadsága nem jár együtt mások jogainak megsértésével.

Jelenleg számos fasiszta, nacionalista, soviniszta oldal található a web orosz nyelvű szegletében, azaz a Runeten. A kezdeményezés szervezői úgy látják, hogy a kampányt most, a Runet (ki)fejlődésének időszakában kell elkezdeni, amikor még talán nem késő kialakítani a világhálón való barangolás során követendő viselkedési normákat.

Az aktivistákhoz már érkeznek is a kampány első eredményei: bezárták például az egyik orosz portál antiszemita fórumát. A kezdeményezők arra kérik a site-ok tulajdonosait, fenntartóit, és általában minden felhasználót, hogy legyenek tekintettel az emberi- és személyiséghez fűződő jogokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?