Szilvia
5 °C
16 °C

Chipet ültettek egy amerikai család tagjaiba

AP
2002.05.14. 17:35
Komputerchipeket ültettek egy floridai család három tagjába pénteken. Jeff és Leslie Jacobs, valamint 14 éves fiuk, Derek a karjába kapta az implantátumot, melyből a család telefonszáma és a korábbi orvosi beavatkozások adatai olvashatók ki. A chip rizsszem nagyságú, a beültetés nagyjából egy percet vesz igénybe, helyi érzéstelenítéssel. Az adatokat kézi számítógéppel egyszerűen le lehet olvasni, és ki lehet nyomtatni. A beültetést a család tagjai azért kérték, hogy egy esetleges vészhelyzetben egyszerűen és gyorsan hozzájuthassanak az orvosok az egészségügyi adataikhoz. A 48 éves családfőt ugyanis már számos alkalommal kezelték a sürgősségi osztályon, volt autóbalesete, illetve kezelték rákkal, krónikus szembetegséggel, gerincdeformáció miatt, és hasi operációkon is átesett.

A VeriChip a Palm Beach-i Applied Digital Solutions cég terméke. Hasonló egyébként azokhoz, melyeket házi kedvencekbe ültetnek, hogy ha elvesznek, azonosítani lehessen őket. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem tekinti az implantátumot orvosi eszköznek, mivel az csak egy azonosító számot tartalmaz, mely egy online adatbázisban szereplő információkra mutat. Ha maga a chip tartalmazná az adatokat, biztosan engedélyhez lenne kötve a beültetése, hogy így védjék a betegeket az esetleg már nem aktuális információk használatától. A chip nagyjából 200 dollárba fog kerülni, az azt olvasni képes eszköz pedig 1,000 és 3,000 dollár közötti összegbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?