Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Közösen fejlesztett chipkártyát az IBM és az Állami Nyomda

Index
2002.05.22. 11:02
Az IBM Magyarországi Kft. és az Állami Nyomda Rt. közösen jelennek meg Europay/MasterCard/Visa szabványú chipkártyás megoldásukkal a május 27-29 között megrendezett XIII. Banktechnikai Szakkiállításon.

Az EMV (Europay/MasterCard/Visa) szabványt a legnagyobb kártyatársaságok hozták létre azzal a céllal, hogy a bankkártyákkal végzett tranzakciókat biztonságosabbá tegyék. Az EMV kártyák a hagyományos mágnescsík helyett chipet tartalmaznak, mely egyértelműen azonosítja a kártyát és tulajdonosát, megakadályozva ezzel lopás, elvesztés és másolás okozta visszaéléseket. A kártyatársaságok 2005 január elsejétől a hagyományos mágnescsíkos bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések által okozott kárt teljes mértékben a bankokra és a kereskedőkre hárítják.

Az Állami Nyomda Rt. az IBM által készített chip beültetését, a kártya biztonságos megszemélyesítését és gyártását vállalja. A nyomda 1997-től gyárt műanyag kártyákat, többek között Eurocard, MasterCard és Visa bankkártyákat. A társaság az elmúlt évben 21 millió kártyát állított elő. A nyomda készítette a több mint 200 ezer "okos" chippel ellátott felsőoktatási diákigazolványt és a Magyar Posta elektronikus közbeszerzési rendszerének 4000 darab mikroprocesszoros chipkártyáját is.