Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Utcai telefonról küldhetnek SMS-t a csehek

MTI
2002.05.23. 16:31
Csehországban június közepétol kezdve rövid szöveges (sms), illetve e-mail üzeneteket lehet majd küldeni a nyilvános utcai vezetékes telefonokról is - jelentette be Vladan Crha, a Cesky Telecom távközlési szolgáltató szóvivője. Kifejtette: az intézkedéssel a Cesky Telecom a mobiltelefon-szolgáltatóknak kíván konkurenciát teremteni, s ezzel szeretné elérni az utcai telefonok forgalmának növelését is. A szóvivő elismerte, hogy a készülékek kihasználtsága 1997 óta 40 százalékkal csökkent, s számos helyen ezért meg is szüntették a nyilvános telefonokat. Mindez elsősorban a mobiltelefonok elterjedésének következménye.

A Cesky Telecom május végén kezdi el árusítani azokat az új telefonkártyákat, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek küldését a nyilvános telefonfülkékbol. Jelenleg az országban mintegy 40 ezer ilyen nyilvános telefon muködik, s nagyjából ezek felében már június elején lehetővé válik az új szolgáltatás használata - mondta Crha. A bejelentett bevezető árak alacsonyabbak, mint amilyeneket a három mobiltelefon-szolgáltató cég számláz ügyfeleinek. Egy sms-üzenetért például a Cesky Telecom egyelőre 0,70 koronát fog kérni, ami 0,30 koronával kevesebb, mint a legolcsóbb mobil sms üzenet.

Prágában tíz helyen már olyan nyilvános telefonfülke is üzemben van, amelyrol szabadon rá lehet kapcsolódni az internetre. Az sms-ek rendkívül népszerűek Csehországban, ahol a tízmillió lakos mintegy hétmillió mobiltelefont használ. A legutóbbi karácsonyi, illetve újévi ünnepek alkalmával rekord számú, mintegy 60 millió üzenetet küldtek egymásnak az emberek Csehországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!