Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Utcai telefonról küldhetnek SMS-t a csehek

MTI
2002.05.23. 16:31
Csehországban június közepétol kezdve rövid szöveges (sms), illetve e-mail üzeneteket lehet majd küldeni a nyilvános utcai vezetékes telefonokról is - jelentette be Vladan Crha, a Cesky Telecom távközlési szolgáltató szóvivője. Kifejtette: az intézkedéssel a Cesky Telecom a mobiltelefon-szolgáltatóknak kíván konkurenciát teremteni, s ezzel szeretné elérni az utcai telefonok forgalmának növelését is. A szóvivő elismerte, hogy a készülékek kihasználtsága 1997 óta 40 százalékkal csökkent, s számos helyen ezért meg is szüntették a nyilvános telefonokat. Mindez elsősorban a mobiltelefonok elterjedésének következménye.

A Cesky Telecom május végén kezdi el árusítani azokat az új telefonkártyákat, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek küldését a nyilvános telefonfülkékbol. Jelenleg az országban mintegy 40 ezer ilyen nyilvános telefon muködik, s nagyjából ezek felében már június elején lehetővé válik az új szolgáltatás használata - mondta Crha. A bejelentett bevezető árak alacsonyabbak, mint amilyeneket a három mobiltelefon-szolgáltató cég számláz ügyfeleinek. Egy sms-üzenetért például a Cesky Telecom egyelőre 0,70 koronát fog kérni, ami 0,30 koronával kevesebb, mint a legolcsóbb mobil sms üzenet.

Prágában tíz helyen már olyan nyilvános telefonfülke is üzemben van, amelyrol szabadon rá lehet kapcsolódni az internetre. Az sms-ek rendkívül népszerűek Csehországban, ahol a tízmillió lakos mintegy hétmillió mobiltelefont használ. A legutóbbi karácsonyi, illetve újévi ünnepek alkalmával rekord számú, mintegy 60 millió üzenetet küldtek egymásnak az emberek Csehországban.