Auguszta
-7 °C
0 °C

Olasz orvosok megmentettek egy 285 grammos koraszülöttet

MTI
2002.05.27. 09:17
Szombaton hazavihették a szülők azt a kislányt, akit egy firenzei kórház orvosai februárban 285 grammos koraszülöttként segítettek világra. Az anya súlyos érrendszeri betegsége miatt császármetszéshez voltak kénytelenek folyamodni az orvosok. Mivel a terhesség 27. hetében került sor a beavatkozásra, a magzat minden szerve kifejlődött már. A kis Perla azonban mindössze 28 centiméteres és 285 grammos volt akkor, és a születés utáni napokban a súlya 255 grammra csökkent. Szombaton, amikor elhagyhatta a kórházat, valamivel több mint 2000 grammot nyomott, és az intenzív osztály orvosai, akik gondozták, bíznak abban, hogy normálisan fog fejlődni.

Perla életben maradását rekordnak nevezte Psaraki doktornő. A terhesség 27. hetében világra segített babák jelentős része életben marad ugyan, de azok átlagos súlya jóval nagyobb. Perla súlya gyakorlatilag a 27. hetes magzatok esetében normálisnak tekintett súly fele volt.

A kislány légzési nehézségekkel, sárgasággal, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), vérszegénység és pajzsmirigy-elégtelenség tüneteivel jött a világra. Külön inkubátort kellett neki szerkeszteni, mert a "szokásos", 1000-1300 grammos koraszülöttekre méretezett kórházi eszközök, műszerek, csövek, adagolók túl nagyok voltak a számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!