Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fűtőanyagként használható az energiafű

MTI
2002.05.27. 16:39
Alternatív energiaforrások - közöttük az energiafű - hasznosításának lehetőségeiről tanácskoztak hétfőn Sarkadon. A Műszaki és Természettudományos Egyesületek Békés Megyei Szövetsége (MTESZ) által rendezett tanácskozáson elhangzott: a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Közhasznú társaság által kifejlesztett energiafű szárazanyag-termelése évenként eléri a 10-15 tonnát hektáronként, és fűtőértéke megközelíti egyes fákét.

A közel két méteresre növő fűféleség kiválóan tűri a szárazságot és a fagyot, hosszú ideig elél és ellenálló a növényi betegségekkel szemben. A homoktól a szikes talajig, a belvizes területektől a szárazig eredményesen termeszthető. Az energiafű hasznosítása szilárd tüzelőanyagként, bálába, brikettbe préselve hasznosítható. Az energiafű környezetvédelmi előnyein túl az energetikai célú földhasznosítás mellett szól, hogy az Európai Unióban a nem élelmiszertermelésre használt termőterületekért komoly támogatásra számíthatnak a gazdák. Ha ezeket az ugaroltatott területeket energetikai céllal hasznosítják, akkor a támogatással már megéri energiafüvet termeszteni - hangsúlyozták a szakemberek.