Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közel félmilliárd éves ősi DNS-t találtak megkövült baktériumokban

MTI
2002.05.28. 09:18
Ősi DNS-mintákra bukkantak brit kutatók, akik lengyel, amerikai és thaiföldi sóbányákból előkerült 425 millió éves kövekben kutattak baktériumásatagok után. A leicesteri egyetem munkatársai meg vannak győződve arról, hogy az általuk felfedezett baktériumfosszíliák eredetiek. Bár tudományos szaklapok már többször írtak arról, hogy ősi DNS-minták kerültek elő, eddig minden esetben bebizonyosodott: a maradványok fiatalabbak, mint maga a fosszíliákat rejtő sziklatömb, és későbbi vízbeszivárgások eredményei.

Bill Grant és munkatársai nagy vitákra számíthatnak, mert nagyon sok tudós úgy véli, hogy DNS-minták legfeljebb 100 ezer évig maradhatnak fenn különböző ásatagokban - olvasható a BBC oldalán. Grant szerint ez a feltevés csak higított folyadékok esetében igaz, koncentrált sóoldatoknál más a helyzet a kősó különleges tartósítóképessége miatt.