Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több gyümölccsel a rák és a szívroham ellen

Ananova
2002.05.28. 17:04
Napi egy-két szemmel több gyümölcs fogyasztása 20 százalékkal csökkentheti a korai elhalálozás kockázatát szívroham vagy rák következtében. Az eredmények egy folyamatban lévő felmérésből származnak, mely a rák és a táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC). A vizsgálatban tíz európai ország tudósai és több mint félmillió ember vesz részt. Az eredmények szerint a vér alacsony C-vitaminszintje összefügg a magasabb halálozási arányokkal szívroham és agyérgörcs következtében, valamint a férfiak körében néhány rákos megbetegedéssel is.

A vérben az alacsony C-vitaminszintet a nem kielégítő zöldség- és gyümölcsfogyasztás okozza. Az eredményeket egyébként nem befolyásolták más változók, mint az emberek kora, vérnyomása, illetve az, hogy dohányoznak-e.