Piroska
3 °C
4 °C

A Hírközlési Döntőbizottság a jelenős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosításáról

Index
2002.05.28. 12:39
Nagy jelentőségű döntést hozott a Hírközlési Döntőbizottság teljes ülése: a Hírközlési törvényben rögzített felhatalmazás alapján elfogadta a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása során követendő alapelveket. A határozatot többhónapos elméleti előkészítő munka, az Európai Unió több tagországának távközlési hatóságával folytatott konzultáció, a hazai távközlési szolgáltatók részvételével március 8-án megtartott nyilvános meghallgatás előzte meg. A Döntőbizottság az alapelvek elfogadása előtt kikérte és figyelembe vette a gazdasági Versenyhivatal véleményét is.

A jelentős piaci erő fogalmát az Európai Unió Bizottsága által a távközlési piac liberalizációja érdekében megalkotott, 1998-ban életbe lépett szabályozási keretrendszer vezette be és azt az uniós csatlakozáshoz elengedhetetlen jogharmonizáció, egyben a magyar távközlési piac liberalizációja érdekében vette át a magyar Hírközlési törvény. A jelentős piaci erő szektor-specifikus (tehát csak a távközlési szektorban alkalmazott) fogalma rokonítható a nemzetközi, illetve magyar versenyjog általánosabb fogalmával, a gazdasági erőfölénnyel, ami arra a vállalkozásra jellemző, amely gazdasági tevékenységét a piac többi résztvevőjétől nagymértékben függetlenül folytathatja, anélkül, hogy a többi piaci szereplő piaci magatartására tekintettel kellene lennie.

A szabályozás célja az, hogy az állami piacbefolyásolás feltétlenül szükséges mértékét alkalmazva, a jog eszközeivel teremtsen "azonos játékteret" az erősebb és gyengébb piaci szereplőknek, elősegítse a valódi piaci verseny kialakulását, végeredményben nagyobb választékot, széles kör számára megfizethető, csökkenő tendenciájú díjakat biztosítson a felhasználóknak.

A négy meghatározó piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása ez év harmadik negyedévére várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!