Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hírközlési Döntőbizottság a jelenős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosításáról

Index
2002.05.28. 12:39
Nagy jelentőségű döntést hozott a Hírközlési Döntőbizottság teljes ülése: a Hírközlési törvényben rögzített felhatalmazás alapján elfogadta a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása során követendő alapelveket. A határozatot többhónapos elméleti előkészítő munka, az Európai Unió több tagországának távközlési hatóságával folytatott konzultáció, a hazai távközlési szolgáltatók részvételével március 8-án megtartott nyilvános meghallgatás előzte meg. A Döntőbizottság az alapelvek elfogadása előtt kikérte és figyelembe vette a gazdasági Versenyhivatal véleményét is.

A jelentős piaci erő fogalmát az Európai Unió Bizottsága által a távközlési piac liberalizációja érdekében megalkotott, 1998-ban életbe lépett szabályozási keretrendszer vezette be és azt az uniós csatlakozáshoz elengedhetetlen jogharmonizáció, egyben a magyar távközlési piac liberalizációja érdekében vette át a magyar Hírközlési törvény. A jelentős piaci erő szektor-specifikus (tehát csak a távközlési szektorban alkalmazott) fogalma rokonítható a nemzetközi, illetve magyar versenyjog általánosabb fogalmával, a gazdasági erőfölénnyel, ami arra a vállalkozásra jellemző, amely gazdasági tevékenységét a piac többi résztvevőjétől nagymértékben függetlenül folytathatja, anélkül, hogy a többi piaci szereplő piaci magatartására tekintettel kellene lennie.

A szabályozás célja az, hogy az állami piacbefolyásolás feltétlenül szükséges mértékét alkalmazva, a jog eszközeivel teremtsen "azonos játékteret" az erősebb és gyengébb piaci szereplőknek, elősegítse a valódi piaci verseny kialakulását, végeredményben nagyobb választékot, széles kör számára megfizethető, csökkenő tendenciájú díjakat biztosítson a felhasználóknak.

A négy meghatározó piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása ez év harmadik negyedévére várható.