Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fókapusztulás Dániában

MTI
2002.05.28. 17:10
A hét eleje óta növekedett a Kattegat-szoros partvidékén talált döglött fókák száma. Mint a koppenhágai természetvédelmi hivatal kedden beszámolt róla, az első tetemek felfedezése óta 225 elpusztult fókát találtak az Északi- és a Balti-tenger között húzódó Kattegat-szigetek partjain. A Rotterdamban elvégzett szövetminta-elemzések szerint ugyanaz a szopornyicavírus végzett velük, amelynek következtében 1988-ban a dán, német és holland vizek fókaállományának mintegy fele kipusztult. A dán vizsgálati eredmények még nem készültek el.

Koppenhágai illetékesek hantsúlyozzák, hogy a megtalált állattetemek továbbra is a Kattegat-szorosra korlátozódnak. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a járvány továbbterjedhet más állományokra is. Egy rotterdami szakértő szerint a fókákat tizedelő vírus nem azonos a kutyaszopornyicáéval. Az 1988-as, csaknem tízezres fókapusztulás után meglepően gyorsan helyreállt a környező vizek állománya - jegyzi meg a dpa.