István, Vajk
17 °C
34 °C

Beindítják a temelíni atomerőmű második blokkját is

MTI
2002.05.30. 11:22
A cseh Állami Atombiztonsági Hivatal szerda este engedélyezte a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorában is a láncreakció elindítását - közölte Dana Drábová, az Állami Atombiztonsági Hivatal elnöke. Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője elmondta: most haladéktalanul előkészítik a második reaktorblokk indítását. Az indítás után mintegy húsz órával elkezdődik a reaktorban a maghasadás, vagyis az energiatermelés.

A második reaktorblokk, amely az első reaktorhoz hasonlóan 1000 megawatt kapacitású, a tervek szerint két hét múlva éri el a 2 százalékos teljesítményt. Egy hónappal az indítás után 35-40 százalékos teljesítménynél tart majd, és akkor rákapcsolják az országos áramhálózatra. Ezután több hónapon át folytatódnak a különféle vizsgálatok. A temelíni atomerőmű első reaktorblokkjában 2000. októberben indították el az atommaghasadást. Az első blokk hivatalos próbaüzemeltetése néhány nap múlva kezdődik.

Csehszlovákia és a Szovjetunió 1981-ben kötött szerződése alapján a temelíni atomerőműben négy, egyenként 1000 megawattos VVER-típusú reaktor működött volna. A rendszerváltás utáni döntés alapján azonban Temelínben csak két reaktorblokk lesz.

Az osztrák és a német környezetvédők a temelíni atomerőmű biztonságosságát évek óta megkérdőjelezik. Prága azonban azt állítja, hogy az orosz technológiájú reaktor amerikai biztonsági berendezésekkel ellátva nem jelent semmiféle veszélyt a lakosságra nézve. Külföldi szakértők szerint a temelíni atomerőmű biztonságosabb, mint számos nyugat-európai társa. A dél-csehországi temelíni atomerőmű eddig mintegy százmilliárd koronájába került a cseh államnak, jóval többe az eredetileg tervezettnél.