Ödön
1 °C
11 °C

Beindítják a temelíni atomerőmű második blokkját is

MTI
2002.05.30. 11:22
A cseh Állami Atombiztonsági Hivatal szerda este engedélyezte a dél-csehországi temelíni atomerőmű második reaktorában is a láncreakció elindítását - közölte Dana Drábová, az Állami Atombiztonsági Hivatal elnöke. Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője elmondta: most haladéktalanul előkészítik a második reaktorblokk indítását. Az indítás után mintegy húsz órával elkezdődik a reaktorban a maghasadás, vagyis az energiatermelés.

A második reaktorblokk, amely az első reaktorhoz hasonlóan 1000 megawatt kapacitású, a tervek szerint két hét múlva éri el a 2 százalékos teljesítményt. Egy hónappal az indítás után 35-40 százalékos teljesítménynél tart majd, és akkor rákapcsolják az országos áramhálózatra. Ezután több hónapon át folytatódnak a különféle vizsgálatok. A temelíni atomerőmű első reaktorblokkjában 2000. októberben indították el az atommaghasadást. Az első blokk hivatalos próbaüzemeltetése néhány nap múlva kezdődik.

Csehszlovákia és a Szovjetunió 1981-ben kötött szerződése alapján a temelíni atomerőműben négy, egyenként 1000 megawattos VVER-típusú reaktor működött volna. A rendszerváltás utáni döntés alapján azonban Temelínben csak két reaktorblokk lesz.

Az osztrák és a német környezetvédők a temelíni atomerőmű biztonságosságát évek óta megkérdőjelezik. Prága azonban azt állítja, hogy az orosz technológiájú reaktor amerikai biztonsági berendezésekkel ellátva nem jelent semmiféle veszélyt a lakosságra nézve. Külföldi szakértők szerint a temelíni atomerőmű biztonságosabb, mint számos nyugat-európai társa. A dél-csehországi temelíni atomerőmű eddig mintegy százmilliárd koronájába került a cseh államnak, jóval többe az eredetileg tervezettnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?