Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Joghézag nehezíti a környezetvédő eljárások terjedését

MTI
2002.06.03. 22:08
Magyarországon jogilag rendezetlen az iparban folyó környezetvédelmi kutatás és fejlesztés helyzete - hangzott el hétfőn Balatonbogláron a Környezetvédelmi Információs Klub által szervezett tanácskozáson.

Szarvas Zoltán, a környezetvédelmi szervezet elnöke kiemelte: az új eljárások, köztük a Nyugat-Európában már sikerrel alkalmazott megoldások bevezetését - például az újrahasznosítást a hulladékgazdálkodásban - joghézag nehezíti.

Nem megoldott például a leselejtezett elektronikus eszközök egy részének begyűjtése, ártalmatlanítása.

Néhány cég - ha nehézségekkel küszködve is - végzi ezt a fontos tevékenységet, egyes kereskedelmi vállalkozások pedig beszámítják a régi berendezéseket a vásárlásoknál, de mindez nem oldja meg a gondokat - hangsúlyozták a szakemberek.

A Környezetvédelmi Információs Klubban tevékenykedő majdnem félezer szakmai vállalkozás, egyetemi és főiskolai tanszék, önkormányzat és egyéb szervezet kész segítséget nyújtani az illetékes minisztériumoknak a jogharmonizáció megteremtéséhez - hangzott el a tanácskozáson.

A környezetvédelmi civil szervezet elnöke a jogalkalmazás nehézségeire jellemző példaként említette: egy Tolna megyei vállalkozás három év után kapott csak engedélyt arra, hogy - a Németországban sikerrel alkalmazott megoldást átvéve - a tönkrement aszfaltot a helyszínen feldolgozza, majd a közútra újra terítse.

Szarvas Zoltán elmondta azt is: jelenleg a környezetvédelmi alapnak (a KAC-nak) mintegy 2-5 százalékát fordíthatják kutatásra és fejlesztésre, miközben az uniós igények teljesítéséhez 20-25 százalékra lenne szükség.

A kétnapos balatonboglári tanácskozáson elhangzó elemzések alapján a szakemberek összegzik tapasztalataikat, és azokat a környezetvédelmi, a belügyi, az egészségügyi és a földművelésügyi tárca elé tárják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!