Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A Hitachi kivásárolja az IBM merevlemez üzletágát

MTI
2002.06.04. 10:52
A legnagyobb japán elektronikai konszern, a Hitachi 2,05 milliárd dollárt ajánlott fel az IBM merevlemez üzletágához tartozó vagyon jelentős hányadáért. A Hitachi a felvásárlás első lépésében 70 százalékos tulajdonrészt szerez, majd három év múlva részesedését 100 százalékra növeli.

A Hitachi szerkezetátalakítást tervez végrehajtani a megszerzendő üzletágban. Arra azonban, hogy ez kitejed-e létszámcsökkentésre, a közlemény nem tért ki. Az egyelőre közös vállalkozásba az IBM 18 ezer, a Hitachi pedig hatezer alkalmazottat visz át. A közös vállalkozás a tervek szerint a következő pénzügyi évben már működési nyereséges termel. Az értékesítés 5 milliárd dollár körül várható, ez 2006/07-re 7 milliárd dollárra emelkedik.

Az IBM szóvivője szerint egy gondokkal küszködő üzletágat építenek le. A Hitachi ezzel szemben nagy növekedési potenciált lát a merevlemezek gyártásában. Más számítástechnikai alkatrészekhez hasonlóan a merevlemezek kereslete is visszaesett az elmúlt évben. Annak ellenére, hogy a merevlemez kifejlesztése az IBM nevéhez fűződik, külső szakértők szerint az amerikai óriásvállalatnál már évek óta veszteséges ez az üzletág. A Hitachi és az IBM a második és a harmadik helyezést foglalják el az adattároló berendezéseket gyártók rangsorában. Egyesülésükkel komoly konkurenciát támasztanak a piacvezető EMC Corp számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!