Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradottak informatikailag az az EU-tagjelölt országok

MTI
2002.06.04. 17:15
Komoly mértékben lemaradtak az EU-tagjelölt országok a jelenlegi tagok mögött az információ-technológiában az elmúlt évek robusztus növekedése ellenére is, jóllehet a jelöltek átlagán belül jelentősek az eltérések - ez áll az EU brüsszeli bizottsága által kedden nyilvánosságra hozott felmérésben.

A tanulmány szerint a tagságra pályázó 13 országban átlagosan hét személyi számítógép jutott száz lakosra tavaly, negyede az uniós és hatoda az amerikai átlagnak. A mobiltelefon-ellátottság 31 százalékos volt az EU-ban honos 72 százalék helyett; a mobiltelefont nem nagyon kedvelő Egyesült Államokban is 44 százalékos volt az elterjedtség 2001-ben.

Az uniós bizottság elismeri ugyanakkor, hogy a tagjelöltek átlagát erősen lehúzza a jelentős népességű Törökország, amely még nem kezdte el a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat, valamint Románia és Bulgária, amelyek nincsenek benne az első körös bejutásra esélyes tízes országcsoportban.

A jelentés szerint Szlovéniában, Máltán és Cipruson a személyi számítógépek elterjedtsége megközeleti az uniós átlagot, Észtország és Szlovénia pedig nem sokkal marad el az EU-tól az internet-használók arányában. Szlovéniában 76 százalékos a mobiltelefon-elterjedtség, ami meg is haladja az EU átlagát - idézi a Reuters a jelentést.

A brüsszeli tanulmány szerint ugyanakkor Lengyelországban, a legnagyobb első körös tagjelölt országban csak 8,5 személyi számítógép és 9,8 internet-használó jut száz lakosra, s a mobiltelefon-elterjedtség sem haladja meg a 26 százalékot.