Piroska
3 °C
4 °C

Elmaradottak informatikailag az az EU-tagjelölt országok

MTI
2002.06.04. 17:15
Komoly mértékben lemaradtak az EU-tagjelölt országok a jelenlegi tagok mögött az információ-technológiában az elmúlt évek robusztus növekedése ellenére is, jóllehet a jelöltek átlagán belül jelentősek az eltérések - ez áll az EU brüsszeli bizottsága által kedden nyilvánosságra hozott felmérésben.

A tanulmány szerint a tagságra pályázó 13 országban átlagosan hét személyi számítógép jutott száz lakosra tavaly, negyede az uniós és hatoda az amerikai átlagnak. A mobiltelefon-ellátottság 31 százalékos volt az EU-ban honos 72 százalék helyett; a mobiltelefont nem nagyon kedvelő Egyesült Államokban is 44 százalékos volt az elterjedtség 2001-ben.

Az uniós bizottság elismeri ugyanakkor, hogy a tagjelöltek átlagát erősen lehúzza a jelentős népességű Törökország, amely még nem kezdte el a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat, valamint Románia és Bulgária, amelyek nincsenek benne az első körös bejutásra esélyes tízes országcsoportban.

A jelentés szerint Szlovéniában, Máltán és Cipruson a személyi számítógépek elterjedtsége megközeleti az uniós átlagot, Észtország és Szlovénia pedig nem sokkal marad el az EU-tól az internet-használók arányában. Szlovéniában 76 százalékos a mobiltelefon-elterjedtség, ami meg is haladja az EU átlagát - idézi a Reuters a jelentést.

A brüsszeli tanulmány szerint ugyanakkor Lengyelországban, a legnagyobb első körös tagjelölt országban csak 8,5 személyi számítógép és 9,8 internet-használó jut száz lakosra, s a mobiltelefon-elterjedtség sem haladja meg a 26 százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!