Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Pomázi tüntetés a lakóparknak kiszemelt zöldterületért

MTI
2002.06.05. 09:28
Demonstrációra készül több pomázi civil szervezet szombaton a város határában lévő, természeti értékeket rejtő zöldterület megóvásáért. Orgoványi Anikó, a tiltakozást szervező Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom elnöke az MTI-nek elmondta: a települészabályozási terv szerint 100 hektárnál nagyobb külterületet építenének be. Terveik szerint a békés tüntetésre e helyen, a lakóparknak kiszemelt réten kerül sor.

A beépítés hatására a réten számos természeti érték elpusztulna, s veszélybe kerülne a település kisvárosi arculata is, Pomáz lakossága a mostani 15 ezerről 20-22-re duzzadna. A tiltakozók elsősorban az ökológiai szemléletet hiányolják a tervből - közölte Orgoványi Anikó. Az itt létesítendő lakópark, golfpálya, az ipari és kereskedelmi világcégek beruházásai tovább fokoznák a környezeti terhelést, növekedne a forgalom, a zaj- és levegőszennyezés.

Kulin Imre, Pomáz polgármestere úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a város vezetése körültekintően járt el a fejlesztési tervek összeállításánál. Közlése szerint a lakópark építésére kijelölt 50 hektáros zöldterület hasznosítása nem bontaná meg a környezet harmóniáját. A 700 lakásos beruházás létrejöttével a település lélekszáma csupán két-három ezerrel gyarapodna, s hozzájárulna Pomáz fejlődéséhez.