Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baktériumokkal olajszennyezés ellen

MTI
2002.06.12. 12:52
Olajjal szennyezett talaj olcsó és gyors megtisztítására kísérletezett ki világújdonságnak számító biotechnológiai eljárást a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Intézet; a baktériumok a helyszínen "falják fel" a talajba került olajat.

Kálmán Miklós igazgató elmondta: a Bay Zoltán intézet a Mol Rt. megbízásából dolgozta ki az új módszert, amelybe bekapcsolódott a szegedi Petrolszervíz Kft. is, a szabadalom a három társaság tulajdona. Jelenleg a szakhatósági engedélyek beszerzése folyik ahhoz, hogy üzletszerűen alkalmazhassák az új eljárást.

A szabadalmaztatott új eljárás költsége töredéke a jelenleg ismert egyéb módszereknek, amelyeket az drágít meg jelentősen, hogy a szennyezett földet ki kell bányászni és el kell szállítani, esetleg el kell égetni.

Az eljárás részleteit ismertetve az igazgató elmondta: az élővilágban jelen lévő mikroorganizmusok közül szelektálódnak olyanok, amelyek képesek a szerves eredetű szennyeződéseket előbb tolerálni, majd mintegy táplálékként elfogyasztani és hasznosítani. A kőolajjal szennyezett területen is előbb-utóbb megjelennek az olajfaló baktériumok, amelyek képesek a szénhidrogéneken növekedni, fejlődni, szaporodni.

A baktériumok - szennyezéstől és egyéb más körülményektől függően hosszabb-rövidebb idő alatt - önmaguktól, emberi beavatkozás nélkül is megtisztítanák a területet. Az intézet ennek az időnek a megrövidítésére találta meg a helyszínen alkalmazható, megfelelő megoldást.

A kutatócsoport tagjai első lépésként olajjal szennyezett területekről, olajkutak környékéről mintákat gyűjtöttek be, közülük kiválasztották azokat a baktériumtörzseket, amelyek megfelelő aktivitással rendelkeznek különböző szerves vegyületek lebontásában.

A következő fázisban a legaktívabb baktériumokat laboratóriumi körülmények között szaporítják, ezt követően optimalizálják a körülményeket: adalékanyagokkal további segítséget adnak a törzsek minél gyorsabb működéséhez.

A technológia harmadik, egyben világújdonságnak számító fázisát a fertőzött helyszínen végzik, ahol a laboratóriumban elkészített baktériumos tápoldatot - apró robbantásokkal - a talajba juttatják, akár 6-8 méter mélyre.

Ez úgy történik, hogy az adott területen lyukakat fúrnak, a lyukak egy részébe a baktériumok kerülnek, a többibe pedig robbanó töltet. A robbanás következtében a föld megrepedezik, és megfertőződik a baktériumokkal, amelyek azután gyakorlatilag megeszik az olajat.