Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Természetvédelmi kompenzációs rendeletet sürgetnek a zöldek

MTI
2002.06.17. 11:16
A természetvédelmi törvény évek óta húzódó kompenzációs rendeletét reméli az új kormánytól több zöld szervezet, amelyek szerint így lehetne megakadályozni, hogy védett állatokat pusztítsanak el az általuk okozott gazdasági károk miatt. Gera Pál, az "Alapítvány a vidrákért" ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: a kompenzációs kormányrendelet lehetővé tenné a mezőgazdasági termelők számára, hogy környezet- és természetbarát módon gazdálkodva adókedvezményt élvezhessenek és kedvezményesen férjenek hozzá az agrárhitelekhez. "A rendelet jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy a természetvédelem és a gazdaság érdekei közötti feszültég oldódjon" - hangoztatta az ügyvezető elnök.

Megjegyezte, hogy a rendelet tervezetéből az előző kormányzat környezetvédelmi minisztériuma már több verziót is készített, ám azok a pénzügyi és agrártárcával folytatott tárcaközi egyeztetésen rendre elakadtak. "A rendelettervezetek egy károkat megtérítő kompenzációs alap felállítását is tartalmazzák, amelyek verziótól függően évente 300-500 millió forintot szánnának a védett állatok miatt károsult gazdák "kártalanítására" - mutatott rá a szakember.

A legjelentősebb, becslések szerint évente félmilliárd forintnyi kárt a hallal táplálkozó, fokozott oltalom alatt álló vidra okozza. Erre az állatra a halastavak, halgazdaságok legtöbbjénél vadásznak, csapdákat állítanak neki. Gera Pál szerint évente 30 millió forintból meg lehetne oldani, hogy a halgazdaságok tolerálják a 250 ezer forint eszmei értékű ragadozó kárait, és ezzel fenn lehetne tartani a hazai mintegy háromezres vidrapopulációt. A WWF Magyarország és az "Alapítvány a vidrákért" tavaly már összefogott a kompenzációs rendelet megsürgetésére, a tervezet kidolgozásának segítésére. Haraszthy László, a WWF Magyarország igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy szervezetük az új kormány új minisztériumát is kész segíteni a rendelet kidolgozásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!