Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Megkezdte miskolci kampányát a tiszta vízért a Greenpeace

Index
2002.06.19. 17:29
Szerdán délelőtt Miskolcon hivatalosan is megkezdte "Tiszta víz 2002" elnevezésű kampányát a Greenpeace. A vizsgálatok eredményeként a nemzetközi környezetvédő szervezet egy kilenc vállalat nevét tartalmazó listát és egy hozzá tartozó térképet hozott nyilvánosságra. A listán szereplő cégek a miskolci régió legnagyobb környezetszennyezői. A Greenpeace az azonnali szennyezéscsökkentő intézkedések bevezetését követeli. A követelések magukban foglalják a szennyezett termőföldek és talajvizek megtisztítását, a szennyvízkezelési eljárások fejlesztését valamint a vállalatok alternatív, környezetbarát gyártási eljárásainak fejlesztését.

A Greenpeace szerint a szennyező vállalatoknak, köztük a kazincbarcikai BorsodChemnek felelősséget kell vállalniuk az általuk okozott szennyezések megszüntetésében, és környezetbarát technológiák alkalmazására kell áttérniük. A zöld szervezet közleménye szerint a sajóbábonyi EMV-nek és a Kiss-cégnek csökkentenie kell a vízszennyezést, a TVK-nak Tiszaújvárosban el kell távolítania a mérgező anyagokat a termőföldből, és vissza kell fognia a sókibocsátást. A tiszaújvárosban működő kolumbiai Tiszai Koromgyártó és a MOL üzemeiben tovább kell szigorítani a biztonsági előírásokat. Szintén rendkívül veszélyesek a környezetre a Gyöngyösorosziban található régi bányalerakatok és az AES környékbeli villamosműveinek hamukibocsájtása - áll a Greenpeace közleményében.

Az elkövetkezendő hetekben a Greenpeace széleskörű tájékoztató rendezvényekkel segíti a környékbeli lakosok informálását. A helyszíen lévő Greenpeace akcióbuszban a környezetvédő szervezet munkatársai szívesen megvizsgálják az érdeklődők által hozott ivóvízmintákat.