Erzsébet
1 °C
4 °C

Megkezdte miskolci kampányát a tiszta vízért a Greenpeace

Index
2002.06.19. 17:29
Szerdán délelőtt Miskolcon hivatalosan is megkezdte "Tiszta víz 2002" elnevezésű kampányát a Greenpeace. A vizsgálatok eredményeként a nemzetközi környezetvédő szervezet egy kilenc vállalat nevét tartalmazó listát és egy hozzá tartozó térképet hozott nyilvánosságra. A listán szereplő cégek a miskolci régió legnagyobb környezetszennyezői. A Greenpeace az azonnali szennyezéscsökkentő intézkedések bevezetését követeli. A követelések magukban foglalják a szennyezett termőföldek és talajvizek megtisztítását, a szennyvízkezelési eljárások fejlesztését valamint a vállalatok alternatív, környezetbarát gyártási eljárásainak fejlesztését.

A Greenpeace szerint a szennyező vállalatoknak, köztük a kazincbarcikai BorsodChemnek felelősséget kell vállalniuk az általuk okozott szennyezések megszüntetésében, és környezetbarát technológiák alkalmazására kell áttérniük. A zöld szervezet közleménye szerint a sajóbábonyi EMV-nek és a Kiss-cégnek csökkentenie kell a vízszennyezést, a TVK-nak Tiszaújvárosban el kell távolítania a mérgező anyagokat a termőföldből, és vissza kell fognia a sókibocsátást. A tiszaújvárosban működő kolumbiai Tiszai Koromgyártó és a MOL üzemeiben tovább kell szigorítani a biztonsági előírásokat. Szintén rendkívül veszélyesek a környezetre a Gyöngyösorosziban található régi bányalerakatok és az AES környékbeli villamosműveinek hamukibocsájtása - áll a Greenpeace közleményében.

Az elkövetkezendő hetekben a Greenpeace széleskörű tájékoztató rendezvényekkel segíti a környékbeli lakosok informálását. A helyszíen lévő Greenpeace akcióbuszban a környezetvédő szervezet munkatársai szívesen megvizsgálják az érdeklődők által hozott ivóvízmintákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?