Ödön
1 °C
11 °C

Biohalak tenyésztésébe fogtak Rétimajorban

MTI
2002.06.20. 10:17
Biohal-tenyésztésbe kezdett a Fejér megyei Rétimajorban egy 70 hektáros tavon az ezer hektáros halastó-rendszerben gazdálkodó, évi félmilliárd forint forgalmat bonyolító Aranyponty Rt. Az Aranyponty Ausztria után Európában másodikként fogott biohal-tenyésztésbe. Az organikus haltermelés feltételrendszerét a szarvasi kutatóintézettel és a debreceni egyetemmel közösen kidolgozták ki, és a megvalósításhoz pályázat útján 35 millió forintot nyertek el.

A tenyésztés során rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelni, és azok betartását folyamatosan szakértők ellenőrzik. Nemcsak a halak takarmányának kell kontrollálhatóan és dokumentáltan vegyszermentes, biotermelésből származnia, hanem még számos más előírásnak is eleget kell tenni. Szakmai feltétel egyebek között, hogy egy hektáron ezer kilogrammnál több halat nem lehet tartani, a tó felületének meghatározott százalékát nádasnak kell borítania. Fontos követelmény a vízminőség; a tóba külső vízfolyásból közvetlenül nem, csak természetes előszűrő rendszeren keresztül érkezhet víz.

A tóba már betelepítették a halállományt, amelynek 70 százaléka egyéves ponty, 20 százaléka ugyanolyan korú busa, 5-5 százalék pedig amur és ragadozóhal. A tó az előzetes számítások szerint az intenzív haltenyésztéssel hasznosított tavak hektáronkénti hozamánál 200-500 kilogrammal kevesebb hallal fizet majd. Mivel a biohal az intenzív tartásban nevelt halaknál legalább 20 százalékkal drágábban lesz eladható, tartása a várakozások szerint 3-5 százalékos nyereségtöbbletet eredményezhet a cégnek. Az előzetes számítások szerint a 70 hektáros tóból 2004-től évente mintegy 150-200 tonna halat küld majd a hazai piacra a részvénytársaság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?