Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nőstényeket csábítanak énekükkel a bálnahímek

MTI
2002.06.20. 11:16
A hátúszós bálna (Balaenoptera physalus) hím példányai az óceánok mélyén szerelmi dalokkal csalogatják potenciális partnereiket - olvasható a Nature című brit tudományos folyóirat csütörtöki számában. E bálnafajta számára létfontosságú a kommunikációnak ez a módja, mert - más bálnáktól eltérően - példányai nem gyülekeznek külön erre szolgáló helyen párzás céljából.

Szakértők tartanak attól, hogy a tengerek - kereskedelmi- és hadihajók által előidézett - fokozódó "zajszennyeződése" megzavarja a bálnák közötti kommunikációt és ezzel amúgy is csekély számuk még tovább csökken. A hátúszós és a kékbálnák benyomást keltő "éneklése" az alsó hangfekvésekben mozog és a tengerek leghangosabb zajai közé tartozik. Eddig azonban nem volt ismeretes, hogy mely bálnák "énekelnek" és miért teszik azt. A Santa Cruz székhelyű kaliforniai egyetem munkatársai - élükön Donald Croll-al - mikrofonokkal követték a bálnákat és ennek során megállapították, hogy kizárólag a hímek "zendítenek rá dalra" - olvasható a dpa jelentésében.