Jácint
16 °C
31 °C

Két éven belül ötmillió 3G-felhasználó Nyugat-Európában

Net Research Center
2002.06.20. 11:51
A Teleconomy Group kutatási jelentése szerint a jövőben Európa nyugati részén 2004 végéig közel 5 millióan fizetnek elő 3G mobilszolgáltatásokra. A jelentés szerint a skandináv országok, Svédország, Finnország és Dánia lesznek az elsők, ahol a fogyasztók komoly érdeklődést tanúsítanak a 3G szolgáltatások iránt, mögöttük foglal helyet, az érdeklődést illetően, Németország, Anglia és Olaszország.

A jelentés elemzi az egy főre jutó licencdíjakat is. E szerint Svédországban ez 0,0006(!), Németországban 657, Angliában pedig 576 dollár. Ez - fogalmaz a tanulmány - azt is jelenti, hogy a fogyasztóknak mekkora áldozatot kell hozniuk (hiszen ezek a költségek végső soron a fogyasztót terhelik), ha szeretné igénybe venni a 3G szolgáltatásokat. Dr. Qmars Safikhani, a Teleconomy vezető szakértője szerint "felmérésünk igazolta azon felvetésünket, hogy a 3G szolgáltatások indításában és a fogyasztói igények tekintetében Nyugat-Európa megelőzi az ázsiai régiót".

A nevezett országok közül Svédország és Finnország vezetik az európai 3G-mezőnyt, ezekben az országokban valósulhat meg leggyorsabban az új szabványok és technológiák bevezetése és elfogadtatása. A Teleconomy a rangsor tekintetében úgy véli, hogy Németország megelőzheti Angliát.