Árpád
-2 °C
4 °C

Magyar stratégia készül a fenntartható fejlődésről

MTI
2002.06.21. 09:42
A környzetvédelmi tárca elkészíti a magyarországi fenntartható fejlődés stratégiáját az augusztus 26-án kezdődő Rió+10 konferenciára, amelyet Johannesburgban tartanak a fenntartható fejlődésről - közölte Gellért Zita, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője a Magyar ENSZ Társaság csütörtöki fórumán Budapesten.

Gellért Zita egyelőre nem tudta megmondani, hogy Magyarország milyen szinten képviselteti magát a konferencián. Kóródi Mária, környezetvédelmi miniszter mindenképpen jelen lesz, ám a miniszterelnök és az államfő részvétele még nem biztos.

Kifejtette: az országok, térségek számot adnak majd a konferencián arról, hogy az 1992-es rió de janeirói találkozó óta mit tettek a fenntartható fejlődés ügyében. A minisztériumi szakember szerint a fenntartható fejlődés szempontjából Magyarország állapota csekély mértékben javult a tíz évvel korábbi helyzethez viszonyítva. "Amíg a rendszerváltozást követően bekövetkezett gazdasági átalakulás az ipar részéről az utóbbi években csökkenő környezetszennyező-anyag kibocsátást eredményezett, addig a megnövekedett személygépkocsi-forgalom miatt romlott a levegő minősége" - mondta Gellért Zita. - "Javulás tapasztalható a természetvédelem terén, hiszen nőtt a védett területek aránya, ám az egyre fokozódó fogyasztás a fenntarthatóság ellen hatott" - emelte ki az osztályvezető.

Az osztályvezető beszámolt arról, hogy Magyarországnak a világtalálkozóra egy 80 oldalas, úgynevezett ENSZ profilt kellett készítenie, amiben részletesen szerepelnek az elmúlt tíz év előremutató lépései a témában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?