Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Magyar stratégia készül a fenntartható fejlődésről

MTI
2002.06.21. 09:42
A környzetvédelmi tárca elkészíti a magyarországi fenntartható fejlődés stratégiáját az augusztus 26-án kezdődő Rió+10 konferenciára, amelyet Johannesburgban tartanak a fenntartható fejlődésről - közölte Gellért Zita, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője a Magyar ENSZ Társaság csütörtöki fórumán Budapesten.

Gellért Zita egyelőre nem tudta megmondani, hogy Magyarország milyen szinten képviselteti magát a konferencián. Kóródi Mária, környezetvédelmi miniszter mindenképpen jelen lesz, ám a miniszterelnök és az államfő részvétele még nem biztos.

Kifejtette: az országok, térségek számot adnak majd a konferencián arról, hogy az 1992-es rió de janeirói találkozó óta mit tettek a fenntartható fejlődés ügyében. A minisztériumi szakember szerint a fenntartható fejlődés szempontjából Magyarország állapota csekély mértékben javult a tíz évvel korábbi helyzethez viszonyítva. "Amíg a rendszerváltozást követően bekövetkezett gazdasági átalakulás az ipar részéről az utóbbi években csökkenő környezetszennyező-anyag kibocsátást eredményezett, addig a megnövekedett személygépkocsi-forgalom miatt romlott a levegő minősége" - mondta Gellért Zita. - "Javulás tapasztalható a természetvédelem terén, hiszen nőtt a védett területek aránya, ám az egyre fokozódó fogyasztás a fenntarthatóság ellen hatott" - emelte ki az osztályvezető.

Az osztályvezető beszámolt arról, hogy Magyarországnak a világtalálkozóra egy 80 oldalas, úgynevezett ENSZ profilt kellett készítenie, amiben részletesen szerepelnek az elmúlt tíz év előremutató lépései a témában.